Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy. Nic dziwnego, że trudno się opanować i kupić tylko kilka sztuk na spróbowanie. Zanim wyruszysz do sklepu w celu zrobienia pysznych zapasów, sprawdź, jak przechowywać truskawki, by zachowały wszystkie swoje najcenniejsze walory. Poznaj nasze sprawdzone sposoby na przechowywanie truskawek!
Truskawki – jak przechowywać? Porady na start
Czasem naprawdę ciężko jest zachować umiar, widząc w sklepie długo wyczekiwane owoce. Są dostępne przez tak krótki czas, że wiele osób chce wykorzystać go maksymalnie. Zanim jednak zaczniesz zastanawiać się, jak przechowywać świeże truskawki przyniesione ze sklepu, warto dwa razy przemyśleć ilość, którą zabierzesz do domu. Nie nadają się do długiego przechowywania i najlepiej smakują na świeżo. Kwestia tego, jak i gdzie przechowywać truskawki w znacznej mierze zależy od wielkości zrobionych zapasów oraz ich przeznaczenia.
Myć czy nie myć – oto jest pytanie!
Truskawki należy myć tuż przed degustacją. Zasada ta dotyczy większości warzyw i owoców. Wilgotne i niewłaściwie przechowywane truskawki szybciej ulegają psuciu, a na ich powierzchni pojawia się niepożądana pleśń.
Truskawek nie należy długo namaczać, ponieważ zadziałają jak gąbka, wchłaniając dużą ilość wody, przez co tracą swój smak i strukturę. Wystarczy opłukać je pod bieżącą wodą.
Jak przechowywać świeże truskawki – z szypułkami czy bez?
Zazwyczaj machinalnie oddzielamy szypułki od owoców. Tymczasem trzeba sobie uświadomić, że spełniają istotne funkcje w przechowywania truskawek. Dzięki szypułkom owoce dłużej zachowują świeżość. Drobne listki należy usuwać już po umyciu, ponieważ ograniczają one przedostawanie się wody do wnętrza owoców podczas przechowywania truskawek w kuchni.
Czy truskawki można przechowywać w lodówce?
Im są świeższe, tym smakują lepiej, więc z ich jedzeniem nie należy zwlekać. Poleca się postawić na przechowywanie truskawek w temperaturze pokojowej, choćby na kuchennym blacie. Jeśli jednak zaopatrzyłeś się w ilość, którą trudno zjeść od razu lub zaczęły się pierwsze letnie upały, trzymanie ich w niższej temperaturze okaże się niezbędne.
Jak przechowywać truskawki w lodówce? Nie obwiązuj ich folią i nie zamykaj w plastikowych woreczkach. Użyj tacki, płaskiego talerza albo pojemnika na żywność, które wyłożysz papierowym ręcznikiem. Gdy już przeniesiesz truskawki, okryj je drugą warstwą ręcznika.O czym należy pamiętać podczas przechowywania truskawek?
- Dokładnie obejrzyj każdy owoc. Jeśli zauważysz obite egzemplarze z wgnieceniami lub z pierwszymi śladami psucia, od razu je odłóż.
- Nie układaj truskawek warstwami – istnieje większe prawdopodobieństwo uszkodzenia delikatnych owoców.
- Wyjmij je z lodówki około 30 minut przed jedzeniem, by miały szansę uwolnić pełnię aromatu i smaku.
Sezon na truskawki czas zacząć!
Sposobów na wykorzystanie truskawek z pewnością nie zabraknie. Kultowe już naleśniki z truskawkami oraz pierogi z truskawkami to klasyka letnich podwieczorków. Może tym razem przygotujesz knedle z truskawkami dla odmiany? Cała rodzina będzie w siódmym niebie, a ty możesz wypróbować nasze wskazówki dotyczące tego, jak przechowywać truskawki! Wśród deserowych propozycji nie może zabraknąć ciasta z truskawkami, galaretką i masą budyniową, na które skuszą się nawet te osoby, które na co dzień nie przepadają za słodyczami.
Nie można zapominać o zestawieniach owoców z wytrawnymi składnikami. Barwna i pełna niespodzianek egzotyczna sałatka z krewetkami, truskawkami i rabarbarem to idealny lunch na lato. Aromatyczną sałatką z truskawkami i suszoną szynką zdobędziesz serce każdego fana nieoczywistych połączeń. Brakuje pomysłu na ciekawą kolację? W 15 minut przygotujesz sałatkę z truskawkami, serem i orzechami, a resztę wieczoru poświęcisz wyłącznie na relaks.
Komentarze (0)