Pasjonaci gotowania i pieczenia nigdy nie poprzestają na kilku sprawdzonych przepisach, które wykorzystują na okrągło przy każdej okazji. W końcu w kuchni chodzi o to, żeby wciąż szukać nowych smaków i kompozycji. To właśnie perspektywa odkrywania kolejnych specjałów jest najlepszą motywacją do wejścia do kuchni. Posiadasz swój ulubiony przepis na keks albo sernik? Nowe ciasta staną się wybornym uzupełnieniem twojej książki kucharskiej ze słodkimi recepturami. Nie zostawaj w tyle! Profesjonalni szefowie kuchni dwoją się i troją, by zaprezentować nowe modne ciasta, które z powodzeniem odtworzysz w swoich czterech ścianach.
Coś nowego – coś pysznego!
Jeszcze do niedawna na polskich stołach podczas różnego rodzaju uroczystości i przyjęć rodzinnych królowały wypieki wypełnione po brzegi ciężkimi masami na bazie masła lub margaryny. Dziś już wiemy, że nie tylko te dwa produkty warto mieć w lodówce. Wśród modnych ciast na wyróżnienie zasługuje biały puch. Za sprawą słodkiej śmietanki i białej czekolady zamienia się w deser, który rozpływa się w ustach. Już po pierwszym kęsie wiesz, że nie skończy się na jednej porcji. Aktualnie w modzie jest także mieszanie słodkich i kwaśnych smaków. Nic dziwnego, że tarta cytrynowa z bezą bije rekordy popularności. Kruche ciasto i idealnie wyważone składniki to przepis na sukces nowego ciasta.
Co w trawie piszczy? Nowości wśród przepisów na ciasta
Popularność programów kulinarnych oraz dostęp do nieograniczonej wymiany informacji w sieci powoduje, że wciąż pojawiają się w tej dziedzinie nowe trendy. Niektóre odchodzą tak szybko, jak się pojawiły, lecz część z nich z pewnością zostanie z nami na dłużej. Jednym z nich jest szukanie roślinnych zamienników. Nowe ciasta domowe nie zawierają jajek i krowiego mleka! Wydaje się, że takiemu deserowi czegoś brakuje? Sceptycy muszą więc skosztować wegańską alternatywę sernika z orzechów nerkowca – w jego składzie obecne są wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego.
Ciasta – nowe przepisy na popularne słodkości
Masz ochotę na coś słodkiego i marzysz o paczce swojego ukochanego ptasiego mleczka? Po co się ograniczać, skoro w prosty sposób możesz przygotować całą blachę i to bez wychodzenia z domu? Wśród nowych ciast koniecznie uwzględnij ciasto Ptasie Mleczko, a już nie będziesz spoglądał na słodycze dostępne w sklepach spożywczych. Musimy ostrzec, że podobnej reakcji możesz spodziewać się po skosztowaniu ciasta Bounty, będącego hitem wśród wszystkich fanów kakaowo-kokosowych smaków. Do listy nowych ciast domowych dodaj także ciasto mleczną kanapkę (Milky Way) uwielbianą nie tylko przez dzieci.
Odkryj czekoladę na nowo
Dla wielu smakoszy to właśnie czekolada jest niekwestionowaną królową wszystkich słodkich przekąsek i deserów. Jeśli również należysz do tego grona, przygotowaliśmy dla ciebie prawdziwą gratkę. Idziemy o zakład, że brownie krówkowo-czekoladowe stanie się twoim ulubionym nowym ciastem. Uwielbiany powszechnie intensywny smak gorzkiej czekolady przełamujemy słodszą masą kajmakową. To musi się udać!
Sernik bez twarogu? Pycha!
Zaraz, zaraz – czy przypadkiem biały ser nie jest podstawowym składnikiem tradycyjnego sernika? Fakt, temu nie możemy zaprzeczyć, dziś jednak poznajemy nowe ciasta i odchodzimy nieco od klasycznych receptur. Niech pierwszym krokiem w stronę odświeżenia menu będzie sernik Philadelphia z syropem cynamonowym. Podawany na zimno wygląda jak rarytas z najbardziej obleganej cukierni w mieście.
Komentarze (0)