Awokado nadziewane tuńczykiem z ryżem. Sałatka z różnych papryk

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

4 sztuki

1 sztuka

20 sztuk

80 gramów

120 gramów

sałatka:

1.33 sztuki

1.33 sztuki

1.33 sztuki

4 łyżki

4 łyżeczki

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Awokado nadziewane tuńczykiem z ryżem. Sałatka z różnych papryk - Krok 1

Krok 2

Nać selera umyć i drobno pokroić.

Awokado nadziewane tuńczykiem z ryżem. Sałatka z różnych papryk - Krok 2

Krok 3

Awokado wyjąć ze skórki (nie naruszając jej). Dodać odrobinę cytryny i rozgnieść widelcem. Dodać odsączonego tuńczyka. Następnie dodać selera, posiekane oliwki, posiekaną cebulkę, ugotowany ryż i jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do skórki po awokado. Całość posypać natką pietruszki.

Awokado nadziewane tuńczykiem z ryżem. Sałatka z różnych papryk - Krok 3

Krok 4

Papryki drobno pokroić (według uznania). Dodać oliwę, sok z cytryny i zioła. Dokładnie wymieszać.

Awokado nadziewane tuńczykiem z ryżem. Sałatka z różnych papryk - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, miedzi, manganu, witamin: A, D, E, C, B3, B6, B12, kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej