
Składniki
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żelatynę namoczyć. Mleko zagotować na małym ogniu i dodać do niego kaszę i sól, ciągle gotując przez 5 minut. Po zagotowaniu dodać namoczoną żelatynę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Do mleka z kaszą dodać sok z cytryny. Do śmietany dodać cukier i cukier waniliowy i mocno ubijać. Ubitą śmietanę dodać do mleka z kaszą i przełożyć masę do foremek. Foremki wstawić na 5 godzin do lodówki. Wino, cukier, goździki i skórkę z cytryny dokładnie ze sobą wymieszać i zagotować na małym ogniu. Winem z dodatkami polać suszone owoce. Po godzinie jeszcze raz wszystko zagotować i dodać mąkę ziemniaczaną i wodę. Grzać na małym ogniu, aż sos będzie gęsty. Babeczki posypać cynamonem i ozdobić suszonymi owocami i laską cynamonu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej