
Składniki
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żelatynę namoczyć. Mleko zagotować na małym ogniu i dodać do niego kaszę i sól, ciągle gotując przez 5 minut. Po zagotowaniu dodać namoczoną żelatynę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Do mleka z kaszą dodać sok z cytryny. Do śmietany dodać cukier i cukier waniliowy i mocno ubijać. Ubitą śmietanę dodać do mleka z kaszą i przełożyć masę do foremek. Foremki wstawić na 5 godzin do lodówki. Wino, cukier, goździki i skórkę z cytryny dokładnie ze sobą wymieszać i zagotować na małym ogniu. Winem z dodatkami polać suszone owoce. Po godzinie jeszcze raz wszystko zagotować i dodać mąkę ziemniaczaną i wodę. Grzać na małym ogniu, aż sos będzie gęsty. Babeczki posypać cynamonem i ozdobić suszonymi owocami i laską cynamonu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej