Składniki
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żelatynę namoczyć. Mleko zagotować na małym ogniu i dodać do niego kaszę i sól, ciągle gotując przez 5 minut. Po zagotowaniu dodać namoczoną żelatynę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Do mleka z kaszą dodać sok z cytryny. Do śmietany dodać cukier i cukier waniliowy i mocno ubijać. Ubitą śmietanę dodać do mleka z kaszą i przełożyć masę do foremek. Foremki wstawić na 5 godzin do lodówki. Wino, cukier, goździki i skórkę z cytryny dokładnie ze sobą wymieszać i zagotować na małym ogniu. Winem z dodatkami polać suszone owoce. Po godzinie jeszcze raz wszystko zagotować i dodać mąkę ziemniaczaną i wodę. Grzać na małym ogniu, aż sos będzie gęsty. Babeczki posypać cynamonem i ozdobić suszonymi owocami i laską cynamonu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej