
Składniki
80 gramów
300 gramów
0.5 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku umieścić masło i krówki. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając.

Krok 2
Do gładkiej, gorącej masy dodać łyżeczkę kakao i dokładnie wymieszać.

Krok 3
Wsypać do garnka ryż, dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i z jeszcze ciepłej masy formować w dłoniach szyszki o wielkości ok. 4-5 cm.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szyszki
Czy wiesz, że?
Co ciekawe w przypadku szyszek, przepis na nie jest stosunkowo nową recepturą i pojawił się w ostatnich latach. Szyszki z ryżu to innowacyjna i kreatywna przekąska, która zdobyła popularność ze względu na swoje ciekawe połączenie chrupkości i lekkości. Podstawą przepisu na szyszki z mlekiem w proszku jest ryż preparowany, nazywany także dmuchanym. Powstaje z białych ziaren ryżu poddanych działaniu pary wodnej w wysokiej temperaturze. Jeżeli nie wykorzystasz tego produktu w całości, to możesz także dołożyć go do innych przepisów. Do czego się sprawdzi? Ryż preparowany doskonale smakuje w towarzystwie słodkiego jogurtu owocowego. Taka przekąska idealnie sprawdzi się jako podwieczorek lub szybki lunch w pracy. Możesz także dodać ryż do deserów. Taki składnik nie tylko dobrze smakuje, ale także wpływa na warstwę wizualną słodkiej przekąski. Fani ryżu preparowanego z pewnością zjadają go również solo. W końcu po co ograniczać się do dodatków, gdy taki smakołyk czeka na półce? Ciekawa konsystencja ryżu i jego smak z pewnością Cię nie zawiodą. Szyszki z ryżu preparowanego to ciekawa alternatywa dla wszystkich wybrednych osób, które szukają zaskakującego dania. Z pewnością zaspokoi Wasze podniebienia swoją oryginalnością, a jednocześnie na stanowi ciekawą symfonię smaku i chrupkości w jednym. Poznaj jego walory, przygotowując szyszki przepis, a później ciesz się znakomitymi specjałami w menu. Ten składnik z pewnością zostanie z Tobą na dłużej.
Na jaką okazję?
Szyszki z ryżu preparowanego to świetny pomysł, gdy spontanicznie postanowisz zaprosić znajomych na popołudnie i chcesz podać do herbaty coś słodkiego. Ich kształt i wielkość zależą tylko od Ciebie, więc z powodzeniem zrobicie z nich poręczną przekąskę na przyjęcie. Uformuj szyszki według własnych upodobań, a później zgarniaj pochwały od zadowolonych gości. Obserwuj, jak szybko znikają z talerzy! Szyszki z ryżu preparowanego i krówek sprawdzą się także dla najmłodszych krytyków kulinarnych. Które dziecko nie lubi słodkich łakoci? Jeżeli więc chcesz sprawić swoim najmłodszym niespodziankę, to przygotuj ten specjał. Jeżeli jesteś dorosły i chcesz poczuć się jak za dawnych lat, to przygotowanie szyszki z ryżu preparowanego i krówek również będzie doskonałym pomysłem. Takie urozmaicenie menu jest zawsze mile widziane. Zgadzasz się?