
Składniki
80 gramów
300 gramów
0.5 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku umieścić masło i krówki. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając.

Krok 2
Do gładkiej, gorącej masy dodać łyżeczkę kakao i dokładnie wymieszać.

Krok 3
Wsypać do garnka ryż, dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i z jeszcze ciepłej masy formować w dłoniach szyszki o wielkości ok. 4-5 cm.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szyszki
Czy wiesz, że?
Co ciekawe w przypadku szyszek, przepis na nie jest stosunkowo nową recepturą i pojawił się w ostatnich latach. Szyszki z ryżu to innowacyjna i kreatywna przekąska, która zdobyła popularność ze względu na swoje ciekawe połączenie chrupkości i lekkości. Podstawą przepisu na szyszki z mlekiem w proszku jest ryż preparowany, nazywany także dmuchanym. Powstaje z białych ziaren ryżu poddanych działaniu pary wodnej w wysokiej temperaturze. Jeżeli nie wykorzystasz tego produktu w całości, to możesz także dołożyć go do innych przepisów. Do czego się sprawdzi? Ryż preparowany doskonale smakuje w towarzystwie słodkiego jogurtu owocowego. Taka przekąska idealnie sprawdzi się jako podwieczorek lub szybki lunch w pracy. Możesz także dodać ryż do deserów. Taki składnik nie tylko dobrze smakuje, ale także wpływa na warstwę wizualną słodkiej przekąski. Fani ryżu preparowanego z pewnością zjadają go również solo. W końcu po co ograniczać się do dodatków, gdy taki smakołyk czeka na półce? Ciekawa konsystencja ryżu i jego smak z pewnością Cię nie zawiodą. Szyszki z ryżu preparowanego to ciekawa alternatywa dla wszystkich wybrednych osób, które szukają zaskakującego dania. Z pewnością zaspokoi Wasze podniebienia swoją oryginalnością, a jednocześnie na stanowi ciekawą symfonię smaku i chrupkości w jednym. Poznaj jego walory, przygotowując szyszki przepis, a później ciesz się znakomitymi specjałami w menu. Ten składnik z pewnością zostanie z Tobą na dłużej.
Na jaką okazję?
Szyszki z ryżu preparowanego to świetny pomysł, gdy spontanicznie postanowisz zaprosić znajomych na popołudnie i chcesz podać do herbaty coś słodkiego. Ich kształt i wielkość zależą tylko od Ciebie, więc z powodzeniem zrobicie z nich poręczną przekąskę na przyjęcie. Uformuj szyszki według własnych upodobań, a później zgarniaj pochwały od zadowolonych gości. Obserwuj, jak szybko znikają z talerzy! Szyszki z ryżu preparowanego i krówek sprawdzą się także dla najmłodszych krytyków kulinarnych. Które dziecko nie lubi słodkich łakoci? Jeżeli więc chcesz sprawić swoim najmłodszym niespodziankę, to przygotuj ten specjał. Jeżeli jesteś dorosły i chcesz poczuć się jak za dawnych lat, to przygotowanie szyszki z ryżu preparowanego i krówek również będzie doskonałym pomysłem. Takie urozmaicenie menu jest zawsze mile widziane. Zgadzasz się?