Bakłażan po marokańsku z pastą tahini przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażan po marokańsku z pastą tahini

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przekrój bakłażana wzdłuż na pół. Natnij miąższ i wstaw do pieczenia na 20 minut.

Krok 2

Po tym czasie skrop oliwą, posyp przyprawą Knorr, zakryj folią i piecz przez kolejne 20 minut.

Krok 3

Po tym czasie bakłażan powinien być bardzo miękki. Łyżką zbierz miąższ ze skóry i przełóż do miski.

Krok 4

Dodaj pastę tahini i rozgnieć całość widelcem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasty z bakłażana możesz dodać jeszcze sok z cytryny, czosnek i świeżą kolendrę. Podawaj jako dip lub przekąskę do pieczywa. Udekoruj prażonym sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan po marokańsku z pastą tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan po marokańsku z pastą tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan po marokańsku z pastą tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan po marokańsku z pastą tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan po marokańsku z pastą tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan po marokańsku z pastą tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan po marokańsku z pastą tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan po marokańsku z pastą tahiniBakłażan po marokańsku z pastą tahini

Czy warzywny kawior może konkurować z klasycznym daniem, będącym synonimem kulinarnego luksusu? Jasne, że tak! Razem z nami postawcie na bakłażana w wydaniu marokańskim, którego smak zostanie urozmaicony sezamową pastą tahini. W przepisie na kawior z bakłażana będzie trochę egzotycznie, trochę zaskakująco i bardzo, bardzo smacznie.

Dla kogo?

Bakłażan jest produktem dość kontrowersyjnym. Choć dla części smakoszów to prawdziwy warzywny król, istnieją osoby, które omijają go z daleka. Niebanalne dodatki do kawioru z bakłażana sprawią, że nawet sceptycy dadzą mu szansę.

Na jaką okazję?

Bakłażanowy kawior to przystawka, którą bez żadnych oporów można ułożyć na odświętnie przybranym stole. Nie samymi wędlinami i śledziami kreatywny kucharz żyje!

Czy wiesz, że?

Tahini to składnik charakterystyczny dla kuchni Bliskiego Wschodu. Pasta najczęściej wytwarzana jest z prażonych nasion sezamu.

Dla urozmaicenia:

Marokański kawior z bakłażana doskonale smakuje z pieczywem razowym.