
Składniki
3 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przekrój bakłażana wzdłuż na pół. Natnij miąższ i wstaw do pieczenia na 20 minut.
Krok 2
Po tym czasie skrop oliwą, posyp przyprawą Knorr, zakryj folią i piecz przez kolejne 20 minut.
Krok 3
Po tym czasie bakłażan powinien być bardzo miękki. Łyżką zbierz miąższ ze skóry i przełóż do miski.
Krok 4
Dodaj pastę tahini i rozgnieć całość widelcem.

Dobra rada:
Do pasty z bakłażana możesz dodać jeszcze sok z cytryny, czosnek i świeżą kolendrę. Podawaj jako dip lub przekąskę do pieczywa. Udekoruj prażonym sezamem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bakłażan po marokańsku z pastą tahini
Czy warzywny kawior może konkurować z klasycznym daniem, będącym synonimem kulinarnego luksusu? Jasne, że tak! Razem z nami postawcie na bakłażana w wydaniu marokańskim, którego smak zostanie urozmaicony sezamową pastą tahini. W przepisie na kawior z bakłażana będzie trochę egzotycznie, trochę zaskakująco i bardzo, bardzo smacznie.
Dla kogo?
Bakłażan jest produktem dość kontrowersyjnym. Choć dla części smakoszów to prawdziwy warzywny król, istnieją osoby, które omijają go z daleka. Niebanalne dodatki do kawioru z bakłażana sprawią, że nawet sceptycy dadzą mu szansę.
Na jaką okazję?
Bakłażanowy kawior to przystawka, którą bez żadnych oporów można ułożyć na odświętnie przybranym stole. Nie samymi wędlinami i śledziami kreatywny kucharz żyje!
Czy wiesz, że?
Tahini to składnik charakterystyczny dla kuchni Bliskiego Wschodu. Pasta najczęściej wytwarzana jest z prażonych nasion sezamu.
Dla urozmaicenia:
Marokański kawior z bakłażana doskonale smakuje z pieczywem razowym.