Bakłażan po marokańsku z pastą tahini przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bakłażan po marokańsku z pastą tahini

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przekrój bakłażana wzdłuż na pół. Natnij miąższ i wstaw do pieczenia na 20 minut.

Krok 2

Po tym czasie skrop oliwą, posyp przyprawą Knorr, zakryj folią i piecz przez kolejne 20 minut.

Krok 3

Po tym czasie bakłażan powinien być bardzo miękki. Łyżką zbierz miąższ ze skóry i przełóż do miski.

Krok 4

Dodaj pastę tahini i rozgnieć całość widelcem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasty z bakłażana możesz dodać jeszcze sok z cytryny, czosnek i świeżą kolendrę. Podawaj jako dip lub przekąskę do pieczywa. Udekoruj prażonym sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan po marokańsku z pastą tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan po marokańsku z pastą tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan po marokańsku z pastą tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan po marokańsku z pastą tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan po marokańsku z pastą tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan po marokańsku z pastą tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan po marokańsku z pastą tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Brokuły z fetą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan po marokańsku z pastą tahiniBakłażan po marokańsku z pastą tahini

Czy warzywny kawior może konkurować z klasycznym daniem, będącym synonimem kulinarnego luksusu? Jasne, że tak! Razem z nami postawcie na bakłażana w wydaniu marokańskim, którego smak zostanie urozmaicony sezamową pastą tahini. W przepisie na kawior z bakłażana będzie trochę egzotycznie, trochę zaskakująco i bardzo, bardzo smacznie.

Dla kogo?

Bakłażan jest produktem dość kontrowersyjnym. Choć dla części smakoszów to prawdziwy warzywny król, istnieją osoby, które omijają go z daleka. Niebanalne dodatki do kawioru z bakłażana sprawią, że nawet sceptycy dadzą mu szansę.

Na jaką okazję?

Bakłażanowy kawior to przystawka, którą bez żadnych oporów można ułożyć na odświętnie przybranym stole. Nie samymi wędlinami i śledziami kreatywny kucharz żyje!

Czy wiesz, że?

Tahini to składnik charakterystyczny dla kuchni Bliskiego Wschodu. Pasta najczęściej wytwarzana jest z prażonych nasion sezamu.

Dla urozmaicenia:

Marokański kawior z bakłażana doskonale smakuje z pieczywem razowym.