Bakłażan po marokańsku z pastą tahini przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażan po marokańsku z pastą tahini

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przekrój bakłażana wzdłuż na pół. Natnij miąższ i wstaw do pieczenia na 20 minut.

Krok 2

Po tym czasie skrop oliwą, posyp przyprawą Knorr, zakryj folią i piecz przez kolejne 20 minut.

Krok 3

Po tym czasie bakłażan powinien być bardzo miękki. Łyżką zbierz miąższ ze skóry i przełóż do miski.

Krok 4

Dodaj pastę tahini i rozgnieć całość widelcem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasty z bakłażana możesz dodać jeszcze sok z cytryny, czosnek i świeżą kolendrę. Podawaj jako dip lub przekąskę do pieczywa. Udekoruj prażonym sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan po marokańsku z pastą tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan po marokańsku z pastą tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan po marokańsku z pastą tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan po marokańsku z pastą tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan po marokańsku z pastą tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan po marokańsku z pastą tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan po marokańsku z pastą tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan po marokańsku z pastą tahini - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan po marokańsku z pastą tahiniBakłażan po marokańsku z pastą tahini

Czy warzywny kawior może konkurować z klasycznym daniem, będącym synonimem kulinarnego luksusu? Jasne, że tak! Razem z nami postawcie na bakłażana w wydaniu marokańskim, którego smak zostanie urozmaicony sezamową pastą tahini. W przepisie na kawior z bakłażana będzie trochę egzotycznie, trochę zaskakująco i bardzo, bardzo smacznie.

Dla kogo?

Bakłażan jest produktem dość kontrowersyjnym. Choć dla części smakoszów to prawdziwy warzywny król, istnieją osoby, które omijają go z daleka. Niebanalne dodatki do kawioru z bakłażana sprawią, że nawet sceptycy dadzą mu szansę.

Na jaką okazję?

Bakłażanowy kawior to przystawka, którą bez żadnych oporów można ułożyć na odświętnie przybranym stole. Nie samymi wędlinami i śledziami kreatywny kucharz żyje!

Czy wiesz, że?

Tahini to składnik charakterystyczny dla kuchni Bliskiego Wschodu. Pasta najczęściej wytwarzana jest z prażonych nasion sezamu.

Dla urozmaicenia:

Marokański kawior z bakłażana doskonale smakuje z pieczywem razowym.