BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

122

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

15 dekagramów

1 szczypta

4 sztuki

1 opakowanie

20 dekagramów

4 dekagramy

1 łyżeczka

50 dekagramów

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Utrzeć Kasię z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli na puszystą masę.

Krok 2

Nie przerywając ucierania kolejno wbijać jajka.

Krok 3

Do gładkiej masy przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Krok 4

Gdy składniki się połączą, przełożyć ciasto do natłuszczonej kwadratowej formy, posypać oczyszczonymi truskawkami.

Krok 5

Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
10 osób ogląda przepis:
Kluski leniwe z fetą
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BISZKOPT Z TRUSKAWKAMIBISZKOPT Z TRUSKAWKAMI

W sezonie na truskawki warto przyrządzać z ich dodatkiem pyszne wypieki. Wśród nich powinien pojawić się m.in. biszkopt. Aby ciasto wyszło miękkie i dobrze wyrosło, najpierw należy utrzeć kostkę do pieczenia z cukrem pudrem, który możesz zastąpić także niewielką ilością miodu. Smak podkreśli szczypta wanilii. Następnie, do całości wystarczy stopniowo dodawać kolejne składniki: jajka, mąkę (najlepiej mieszaną, np. pszenną i ziemniaczaną) oraz proszek do pieczenia. Biszkopt możesz upiec w dwóch wariantach – białym i ciemnym. Do drugiego dodaj kilka łyżek kakao. Gotową masę na ciasto o jednolitej konsystencji przełóż do dowolnej formy wysmarowanej tłuszczem. Na wierzchu ułóż truskawki. Ewentualnie, zamiast świeżych, wykorzystaj mus przyrządzony na bazie owocowej galaretki. To dobra alternatywa na przygotowanie ciasta poza sezonem na truskawki. Podstawową wersję biszkoptu urozmaicaj o dodatkowe owoce. Sięgnij np. po maliny, jeżyny lub kwaśne porzeczki. Ciasto podawaj oprószone cukrem pudrem. Sprawdź ten uniwersalny przepis.