Bułeczki z rodzynkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułeczki z rodzynkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

73

heart
448 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

578 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1233 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

330 gramów

8 gramów

140 mililitrów

40 gramów

35 gramów

1 szczypta

1 sztuka

100 gramów

do smarowania:

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Wlewamy ciepłe mleko, roztopione masło, jajko, wsypujemy cukier, sól oraz suche drożdże.

Bułeczki z rodzynkami - Krok 1

Krok 2

Całość zagniatamy na gładkie ciasto ( Możemy wyrabiać ręcznie lub w mikserze). Pod koniec wyrabiania wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.

Bułeczki z rodzynkami - Krok 2

Krok 3

Ciasto zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 h.

Bułeczki z rodzynkami - Krok 3

Krok 4

Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich bułeczki. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 min.

Bułeczki z rodzynkami - Krok 4

Krok 5

Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Wkładamy je do piekarnika i pieczemy ok 15-17 min do zarumienienia.

Bułeczki z rodzynkami - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • Caro

    Caro , 08.06.2022

    Czy mozna zamienic drozdze na swieze ? W jakiej proporcji?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • DAWID

    DAWID , 24.05.2022

    Czy można dodać wiórki kokosowe zamiast rodzynek? Moim zdaniem może być lepsze, ponieważ lubię bardziej wiórki kokosowe zamiast rodzynek.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ktoś

    Ktoś , 19.04.2022

    Czy można dodać coś innego zamiast rodzynek ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Krzysiek

    Krzysiek , 09.03.2022

    Trzeba spróbować wyglada smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułeczki z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bułeczki z rodzynkamiBułeczki z rodzynkami

Puszyste bułeczki drożdżowe z rodzynkami to przysmak, w którym twoi domownicy zakochają się od pierwszego kęsa. Choć na ich zrobienie trzeba wygospodarować trochę czasu (ciasto musi odpowiednio wyrosnąć), cierpliwość zostanie nagrodzona wyśmienitym rezultatem.

Dla kogo?

Uważasz, że nic nie może równać się z zapachem i smakiem drożdżowych wypieków? Miękkie bułeczki szybko dotrą na szczyt twojej kulinarnej listy przebojów.

Na jaką okazję?

Śniadanie na słodko potrafi uprzyjemnić nawet najbardziej ponury i deszczowy poranek. Bułeczki z rodzynkami sprawdzą się również w charakterze drugiego śniadania albo prowiantu na piesze czy rowerowe wycieczki. Warto znaleźć dla nich miejsce w plecaku.

Czy wiesz, że?

Rumiane i miękkie bułeczki z rodzynkami podbijają świat! W Holandii znajdziesz je pod nazwą krentenbollen. Z kolei w Szwecji dużym wzięciem cieszą się lussekatter, czyli bułeczki nie tylko z bakaliami, ale też z obowiązkową szczyptą szafranu.

Dla urozmaicenia:

Do nadzienia bułeczek pasują skórka pomarańczowa, żurawina, orzechy i jabłka pokrojone w drobną kostkę.