Bułeczkowy placek z truskawkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

24

328 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

362 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

732 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

0.75 szklanki

0.75 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

40 gramów

1 szczypta

25 sztuk

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj cukier, łyżkę mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2

Kasię rozpuść w rondelku. Jajko i żółtka roztrzep widelcem. Do miski wsyp resztę mąki, sól i cukier. Wlej rozczyn, resztę mleka i większość roztrzepanego jajka. (Odrobinę zostaw do posmarowania ciasta.).

Krok 3

Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną kostkę do pieczenia Kasia. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznie odchodzić od rąk.

Krok 4

Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 5

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć i podziel na 24 równych części.

Krok 6

Prostokątną blachę o wymiarach 22x33cm wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 7

Z każdego kawałka ciasta zrób placuszek, połóż na nim truskawkę i sklej jak knedla.

Krok 8

Bułeczki ułóż w tortownicy i odstaw do podrośnięcia.

Krok 9

Wyrośnięte ciasto, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego pieca. Piecz w 170 st. C około 30 minut.

5

Opinie o przepisie

  • Elka Tabor

    Elka Tabor

    było pyszne jak u babci tak smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Mikołaj Pachuta

    Mikołaj Pachuta

    Wygląda pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzanna Bohdanowicz

    Marzanna Bohdanowicz

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • cr.private@hotmail.com REMBIELAK

    cr.private@hotmail.com REMBIELAK

    Bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej