Ciasto czekoladowo-truskawkowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

13

186 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

468 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

125 gramów

masa czekoladowa:

2 łyżki

330 mililitrów

500 gramów

300 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem.

Krok 2

Ciasto wyłóż na stół, zagnieć w kulkę i odłóż na 30 minut do lodówki.

Krok 3

Schłodzonym ciastem wylep formę do tarty o średnicy 26cm i piecz w 180 st. C około 20 minut.

Krok 4

Śmietankę zagotuj w rondelku.

Krok 5

Dodaj czekoladę i Kasię, i mieszaj, aż masa będzie gładka.

Krok 6

Masę lekko przestudź, wymieszaj z likierem i wylej na ciasto.

Krok 7

Umyte i osuszone truskawki ułóż na masie czekoladowej.

Krok 8

Ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki. .

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej