
Składniki
100 gramów
140 gramów
2 sztuki
1 łyżeczka
25 gramów
100 mililitrów
240 gramów
1 łyżeczka
1 opakowanie
200 mililitrów
0.5 łyżeczki
300 mililitrów
3 łyżki
280 gramów
3 łyżki
1.5 łyżeczki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło/margarynę z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę (ok 3-5 minut, średnie obroty). Nadal miksując dodajemy stopniowo jajka, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Na końcu wlewamy mleko i krótko miksujemy. Masa po dodaniu mleka zwarzy się, ale to normalne. Odkładamy mikser. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Szpatułką lub rózgą kuchenną delikatnie mieszamy całość do momentu połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy od 35 do 45 minut w 175°C (bez termoobiegu), lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy galaretkę. Ciepłe ciasto nakłuwamy patyczkiem, np. od lizaka/do szaszłyków i polewamy powoli rozpuszczoną, gorącą galaretką (pamiętajmy, aby zostawić 2-3 łyżki do frużeliny malinowej). Odstawiamy ciasto do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki na min 45 min. W tym czasie przygotowujemy frużelinę malinową. Na schłodzone ciasto wykładamy krem śmietankowy, a następnie lekko stężałą frużelinę malinową. Gotowe ciasto z malinami wkładamy do lodówki na min 2 godziny przed podaniem.
Krok 2
Galaretka: Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej galaretkę. Dodajemy trochę barwnika, aby wzmocnić kolor. Z otrzymanego płynu odlewamy 2 łyżki galaretki, które dodamy później do frużeliny malinowej.
Krok 3
Krem śmietankowy: W misce umieszczamy kremówkę i cukier puder. Przy pomocy miksera (mniejsze obroty) ubijamy, aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy.
Krok 4
Frużelina malinowa: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7-10 min do napęcznienia. Świeże maliny umieszczamy w garnku i rozdrabniamy lekko widelcem, aby puściły trochę soku (mrożone zostawiamy w całości). Dodajemy cukier i cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania. Zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy energicznie i dokładnie, dopóki żelatyna się rozpuści. Na końcu dodajemy galaretkę. Studzimy i zostawiamy do lekkiego stężenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej