Ciasto Malinowy Sen z galaretką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto Malinowy Sen

Autor: Magdalena Indyka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
16 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

140 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

25 gramów

100 mililitrów

240 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

200 mililitrów

0.5 łyżeczki

300 mililitrów

3 łyżki

280 gramów

3 łyżki

1.5 łyżeczki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło/margarynę z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę (ok 3-5 minut, średnie obroty). Nadal miksując dodajemy stopniowo jajka, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Na końcu wlewamy mleko i krótko miksujemy. Masa po dodaniu mleka zwarzy się, ale to normalne. Odkładamy mikser. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Szpatułką lub rózgą kuchenną delikatnie mieszamy całość do momentu połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy od 35 do 45 minut w 175°C (bez termoobiegu), lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy galaretkę. Ciepłe ciasto nakłuwamy patyczkiem, np. od lizaka/do szaszłyków i polewamy powoli rozpuszczoną, gorącą galaretką (pamiętajmy, aby zostawić 2-3 łyżki do frużeliny malinowej). Odstawiamy ciasto do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki na min 45 min. W tym czasie przygotowujemy frużelinę malinową. Na schłodzone ciasto wykładamy krem śmietankowy, a następnie lekko stężałą frużelinę malinową. Gotowe ciasto z malinami wkładamy do lodówki na min 2 godziny przed podaniem.

Krok 2

Galaretka: Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej galaretkę. Dodajemy trochę barwnika, aby wzmocnić kolor. Z otrzymanego płynu odlewamy 2 łyżki galaretki, które dodamy później do frużeliny malinowej.

Krok 3

Krem śmietankowy: W misce umieszczamy kremówkę i cukier puder. Przy pomocy miksera (mniejsze obroty) ubijamy, aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy.

Krok 4

Frużelina malinowa: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7-10 min do napęcznienia. Świeże maliny umieszczamy w garnku i rozdrabniamy lekko widelcem, aby puściły trochę soku (mrożone zostawiamy w całości). Dodajemy cukier i cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania. Zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy energicznie i dokładnie, dopóki żelatyna się rozpuści. Na końcu dodajemy galaretkę. Studzimy i zostawiamy do lekkiego stężenia.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Malinowy Sen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Malinowy Sen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Malinowy Sen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Malinowy Sen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Malinowy Sen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Malinowy Sen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Malinowy Sen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Malinowy Sen - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
13 osób ogląda przepis:
Zupa kapuśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej