Ciasto Malinowy Sen z galaretką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto Malinowy Sen

Autor: Magdalena Indyka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
16 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

140 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

25 gramów

100 mililitrów

240 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

200 mililitrów

0.5 łyżeczki

300 mililitrów

3 łyżki

280 gramów

3 łyżki

1.5 łyżeczki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło/margarynę z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę (ok 3-5 minut, średnie obroty). Nadal miksując dodajemy stopniowo jajka, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Na końcu wlewamy mleko i krótko miksujemy. Masa po dodaniu mleka zwarzy się, ale to normalne. Odkładamy mikser. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Szpatułką lub rózgą kuchenną delikatnie mieszamy całość do momentu połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy od 35 do 45 minut w 175°C (bez termoobiegu), lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy galaretkę. Ciepłe ciasto nakłuwamy patyczkiem, np. od lizaka/do szaszłyków i polewamy powoli rozpuszczoną, gorącą galaretką (pamiętajmy, aby zostawić 2-3 łyżki do frużeliny malinowej). Odstawiamy ciasto do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki na min 45 min. W tym czasie przygotowujemy frużelinę malinową. Na schłodzone ciasto wykładamy krem śmietankowy, a następnie lekko stężałą frużelinę malinową. Gotowe ciasto z malinami wkładamy do lodówki na min 2 godziny przed podaniem.

Krok 2

Galaretka: Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej galaretkę. Dodajemy trochę barwnika, aby wzmocnić kolor. Z otrzymanego płynu odlewamy 2 łyżki galaretki, które dodamy później do frużeliny malinowej.

Krok 3

Krem śmietankowy: W misce umieszczamy kremówkę i cukier puder. Przy pomocy miksera (mniejsze obroty) ubijamy, aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy.

Krok 4

Frużelina malinowa: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7-10 min do napęcznienia. Świeże maliny umieszczamy w garnku i rozdrabniamy lekko widelcem, aby puściły trochę soku (mrożone zostawiamy w całości). Dodajemy cukier i cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania. Zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy energicznie i dokładnie, dopóki żelatyna się rozpuści. Na końcu dodajemy galaretkę. Studzimy i zostawiamy do lekkiego stężenia.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Malinowy Sen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Malinowy Sen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Malinowy Sen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Malinowy Sen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Malinowy Sen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Malinowy Sen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Malinowy Sen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Malinowy Sen - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej