Ciasta marchewkowe - przepisy: pyszne i proste | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta marchewkowe

8 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta marchewkoweCiasta marchewkowe

Zastanawiasz się, jak w ciekawy sposób przyrządzić marchew? Co powiesz na słodką przekąskę? Marchew będzie idealnie pasować do deseru, ponieważ charakteryzuje się słodkim posmakiem. Ciasto marchewkowe jest obecnie modnym i popularnym wypiekiem, który na pewno zwróci uwagę Twoich gości. W smaku przypomina nieco owocowy chleb, a jego domowe przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Wystarczy połączyć ze sobą jajka, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier i marchew. Tę ostatnią należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce – na dużych lub małych oczkach – w zależności od pożądanej konsystencji gotowego ciasta. By warzywo zyskało intensywniejszy smak, warto przed dodaniem do ciasta skropić je sokiem z cytryny lub limonki. W trakcie pieczenia marchew zmięknie i puści sok. Dzięki temu gotowy wypiek będzie wilgotny i miękki. Pamiętaj też, by odpowiednio je przyprawić: w tym celu dobrze sprawdzi się cynamon, goździki, gałka muszkatołowa i kardamon. Ciasto marchewkowe możesz wypiekać w dowolnej formie. Dobór jej kształtu zależy od pomysłu na podanie – ciasto marchewkowe może swoim wyglądem przypominać zarówno chleb, jak i tort. Do jego dekoracji sprawdzi się polewa lukrowa lub czekoladowa, cukier puder, kremowy biały ser, wiórki kokosowe i cukrowe marchewki, doskonale ozdabiające wypiek. Masę do przełożenia ciasta możesz urozmaicić pokruszonymi orzechami i rodzynkami. Z marchewek z powodzeniem upieczesz również ciasteczka. Ciasto do nich przygotuj z płatków owsianych. Uzyskasz wtedy ciekawą i chrupiącą konsystencję. W zależności od rodzajów płatków, wcześniej zaparzysz je wodą lub wykorzystasz płatki błyskawiczne. Całość urozmaicisz dodatkiem gęstej marmolady lub suszonymi owocami. Sprawdź także wersję wypieku z dodatkiem kakao – koniecznie pamiętając o cukrze, który zrównoważy gorzkawy smak. Zamiast niego możesz użyć też miodu. Ciasto marchewkowe podawaj solo, z polewą lub posypane na wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi. Wypróbuj nasze przepisy i podziel się swoją opinią!