Ciasto serowe ze śliwkami

i migdałami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

93

754 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1529 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2288 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

100 gramów

2 łyżeczki

100 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

1 kilogram

0.5 szklanki

100 gramów

3 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misie miksera umieścić sery, kwaśną śmietanę, cukier roztopioną Kasię, cukier wanilinowy. Wszystko zmiksować do połączenia. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sól i miksujemy do połączenia się składników.

Ciasto serowe ze śliwkami - Krok 1

Krok 2

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy ciasto (powinno być elastyczne). Rozprowadzamy palcami po całej formie i wyrównujemy.

Ciasto serowe ze śliwkami - Krok 2

Krok 3

Śliwki węgierki drylujemy z pestek, kroimy na ćwiartki i wykładamy na ciasto lekko przyciskając. Posypujemy płatkami z migdałów i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C przez około 40 minut.

Ciasto serowe ze śliwkami - Krok 3
12

Opinie o przepisie

  • Bożena Śliż

    Bożena Śliż

    bez jajek? muszę spróbować ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota i Tomasz Stepnowscy

    Dorota i Tomasz Stepnowscy

    mi nie wyrosło nie wiem może dlatego że nie ma jajek,,?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Hyży

    Jadwiga Hyży

    pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Wozniak

    Zosia Wozniak

    Właśnie upiekłam ,lecz nie wyrosło nie wiem dlaczego .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Perek

    Maria Perek

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Ciechowicz

    Katarzyna Ciechowicz

    nie wiem czy się uda ale z truskawkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Peżyk

    Marlena Peżyk

    toć pisze ze 2 łyżeczki ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eniko Magdziarczyk

    Eniko Magdziarczyk

    Mmmm mm pycha to mmmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Skupio

    Sylwia Skupio

    Właśnie się piecze. Zobaczymy co wyjdzie. Na próbę dałam 2 łyżeczki proszku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Skupio

    Sylwia Skupio

    mam ten sam problem. chyba zapomnieli podać :-P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Pawłowska

    Iwona Pawłowska

    no właśnie ile?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Chudala

    Ewelina Chudala

    ile dodać proszku do pieczenia?

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto serowe ze śliwkamiCiasto serowe ze śliwkami

Ciasto serowe ze śliwkami to świetne połączenie klasycznego ciasta ucieranego z ricottą i serkiem śmietankowym. To pyszny sposób na deser lub podwieczorek. Proponowane w przepisie ciasto możesz przyrządzisz na wiele sposobów, ponieważ zamiast śliwek odpowiednie będą też inne owoce, na przykład morele albo truskawki. W dodatku jego wielką zaletą jest łatwość wykonania – wystarczy tylko dokładnie zmiksować ze sobą wszystkie składniki, a następnie powstałą masą wyłożyć blachę. Na koniec ułóż na jej wierzchu kawałki śliwek – sprawdzą się popularne węgierki, mirabelki albo żółto-zielone renklody. Przed włożeniem ciasta do piekarnika posyp je płatkami lub słupkami migdałów, które po upieczeniu staną się złociste i przyjemnie chrupiące. Przestudzony placek dobrze będzie smakował posypany cukrem pudrem, serwowany z łyżką konfitur owocowych albo lodów waniliowych czy śmietankowych. Przekonaj się, jak smakuje ciasto serowe ze śliwkami według naszego przepisu i podziel się swoją opinią w komentarzu powyżej.