Ciasto serowe ze śliwkami

i migdałami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

93

757 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1529 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2288 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

3 łyżki

75 gramów

100 gramów

2 łyżeczki

1 opakowanie

250 gramów

1 szczypta

1 kilogram

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misie miksera umieścić sery, kwaśną śmietanę, cukier roztopioną Kasię, cukier wanilinowy. Wszystko zmiksować do połączenia. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sól i miksujemy do połączenia się składników.

Ciasto serowe ze śliwkami - Krok 1

Krok 2

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy ciasto (powinno być elastyczne). Rozprowadzamy palcami po całej formie i wyrównujemy.

Ciasto serowe ze śliwkami - Krok 2

Krok 3

Śliwki węgierki drylujemy z pestek, kroimy na ćwiartki i wykładamy na ciasto lekko przyciskając. Posypujemy płatkami z migdałów i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C przez około 40 minut.

Ciasto serowe ze śliwkami - Krok 3
12

Opinie o przepisie

  • Bożena Śliż

    Bożena Śliż , 14.09.2018

    bez jajek? muszę spróbować ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota i Tomasz Stepnowscy

    Dorota i Tomasz Stepnowscy , 06.07.2018

    mi nie wyrosło nie wiem może dlatego że nie ma jajek,,?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Hyży

    Jadwiga Hyży , 14.09.2017

    pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Wozniak

    Zosia Wozniak , 28.08.2017

    Właśnie upiekłam ,lecz nie wyrosło nie wiem dlaczego .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Perek

    Maria Perek , 28.06.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Ciechowicz

    Katarzyna Ciechowicz , 25.06.2017

    nie wiem czy się uda ale z truskawkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Peżyk

    Marlena Peżyk , 31.08.2016

    toć pisze ze 2 łyżeczki ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eniko Magdziarczyk

    Eniko Magdziarczyk , 10.08.2016

    Mmmm mm pycha to mmmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Skupio

    Sylwia Skupio , 31.07.2016

    Właśnie się piecze. Zobaczymy co wyjdzie. Na próbę dałam 2 łyżeczki proszku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Skupio

    Sylwia Skupio , 31.07.2016

    mam ten sam problem. chyba zapomnieli podać :-P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Pawłowska

    Iwona Pawłowska , 31.07.2016

    no właśnie ile?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Chudala

    Ewelina Chudala , 31.07.2016

    ile dodać proszku do pieczenia?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto serowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto serowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto serowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto serowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto serowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto serowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto serowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto gagarin
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto serowe ze śliwkamiCiasto serowe ze śliwkami

Ciasto serowe ze śliwkami to świetne połączenie klasycznego ciasta ucieranego z ricottą i serkiem śmietankowym. To pyszny sposób na deser lub podwieczorek. Proponowane w przepisie ciasto możesz przyrządzisz na wiele sposobów, ponieważ zamiast śliwek odpowiednie będą też inne owoce, na przykład morele albo truskawki. W dodatku jego wielką zaletą jest łatwość wykonania – wystarczy tylko dokładnie zmiksować ze sobą wszystkie składniki, a następnie powstałą masą wyłożyć blachę. Na koniec ułóż na jej wierzchu kawałki śliwek – sprawdzą się popularne węgierki, mirabelki albo żółto-zielone renklody. Przed włożeniem ciasta do piekarnika posyp je płatkami lub słupkami migdałów, które po upieczeniu staną się złociste i przyjemnie chrupiące. Przestudzony placek dobrze będzie smakował posypany cukrem pudrem, serwowany z łyżką konfitur owocowych albo lodów waniliowych czy śmietankowych. Przekonaj się, jak smakuje ciasto serowe ze śliwkami według naszego przepisu i podziel się swoją opinią w komentarzu powyżej.