Ciasto truskawkowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

502

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.75 kilograma

1 szklanka

2 łyżki

1 szklanka

5 sztuk

1 opakowanie

1 opakowanie

0.5 opakowania

2 łyżki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka jaj utrzeć z cukrem, aż powstanie puszysta masa.

Krok 2

Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.

Krok 3

Na pianę wlać delikatnie żółtko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 4

Wszystko lekko wymieszać.

Krok 5

Wlać do tortownicy wysmarowanej Kasią i posypanej tartą bułką.

Krok 6

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.

Krok 7

Przestudzone ciasto podzielić na dwie części.

Krok 8

Ugotować budyń z połowy mleka (0,25 l) i po wystygnięciu połączyć z Kasią.

Krok 9

Galaretkę sporządzić według przepisu na opakowaniu.

Krok 10

Przygotować szklankę przegotowanej, schłodzonej wody z dodatkiem soku z cytryny.

Krok 11

Połową wody nasączyć jedną część biszkoptu.

Krok 12

Następnie nasączony biszkopt posmarować kremem budyniowym, a na wierzchu ułożyć połówki truskawek.

Krok 13

Przykryć drugą połową biszkoptu i ponownie nasączyć pozostałą wodą.

Krok 14

Na ciasto ułożyć truskawki i zalać lekko gęstniejącą galaretką.

Krok 15

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto truskawkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto truskawkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto truskawkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto truskawkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto truskawkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto truskawkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto truskawkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej