Ciasto z Truskawkami

- Krok 1Utrzeć Kasię z cukrem, ucierając kolejno dodawać po jednym całym jajku.
- Krok 2Po dodaniu jajek, dalej ucierając, dodawać mąkę z proszkiem.
- Krok 3Na koniec dodać śmietanę i ewentualnie aromat.
- Krok 4Utartą masę wylać na wysmarowaną Kasią i wysypaną bułką tartą formę (użyłam tortownicy).
- Krok 5Na cieście poukładać, ale nie wciskać kawałki truskawek.
- Krok 6Piec około 30-40 min. w temp. 170 stopni
- Krok 7Po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Truskawki to jedne z najczęściej dodawanych do różnego rodzaju wypieków owoców. Jeśli lubisz ich smak, koniecznie wykorzystaj je do przygotowania proponowanego ciasta. Deser z dużą ilością owoców idealnie sprawdzi się nie tylko na przyjęciach, ale też jako dodatek do codziennej kawy czy herbaty. Jest smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Ciasto zrobisz z zaledwie kilku składników, m.in. margaryny, cukru i jajek. Utartą masę umieść w dokładnie posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Na wierzchu rozłóż truskawki (te większe pokrój na połówki lub ćwiartki). Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz. Po ostudzeniu posyp obficie cukrem pudrem (może być wymieszany np. z kakao). Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to uniwersalne ciasto ucierane. Sprawdzi się równie dobrze z właściwie wszystkimi sezonowymi owocami; malinami, śliwkami, wiśniami, czereśniami, borówkami czy aronią. Ich dobór oraz ilość zależy już tylko od Twoich kulinarnych upodobań. Życzymy smacznego.