Ciasto z Truskawkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

126

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.75 sztuki

1 szklanka

5 sztuk

2 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżka

1

1 kilogram

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Utrzeć Kasię z cukrem, ucierając kolejno dodawać po jednym całym jajku.

Krok 2

Po dodaniu jajek, dalej ucierając, dodawać mąkę z proszkiem.

Krok 3

Na koniec dodać śmietanę i ewentualnie aromat.

Krok 4

Utartą masę wylać na wysmarowaną Kasią i wysypaną bułką tartą formę (użyłam tortownicy).

Krok 5

Na cieście poukładać, ale nie wciskać kawałki truskawek.

Krok 6

Piec około 30-40 min. w temp. 170 stopni

Krok 7

Po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z Truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z Truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z Truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z Truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z Truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z Truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z Truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z TruskawkamiCiasto z Truskawkami

Truskawki to jedne z najczęściej dodawanych do różnego rodzaju wypieków owoców. Jeśli lubisz ich smak, koniecznie wykorzystaj je do przygotowania proponowanego ciasta. Deser z dużą ilością owoców idealnie sprawdzi się nie tylko na przyjęciach, ale też jako dodatek do codziennej kawy czy herbaty. Jest smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Ciasto zrobisz z zaledwie kilku składników, m.in. margaryny, cukru i jajek. Utartą masę umieść w dokładnie posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Na wierzchu rozłóż truskawki (te większe pokrój na połówki lub ćwiartki). Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz. Po ostudzeniu posyp obficie cukrem pudrem (może być wymieszany np. z kakao). Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to uniwersalne ciasto ucierane. Sprawdzi się równie dobrze z właściwie wszystkimi sezonowymi owocami; malinami, śliwkami, wiśniami, czereśniami, borówkami czy aronią. Ich dobór oraz ilość zależy już tylko od Twoich kulinarnych upodobań. Życzymy smacznego.