Przepisy na Ciasta z truskawkami
8 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Ciasta z truskawkami
Truskawki – korzystaj z nich często w sezonie letnim, dodając obficie do swoich wypieków. Świeże owoce nie tylko doskonale smakują, ale i pięknie prezentują się w każdym deserze. Są doskonałe szczególnie jako dodatek do ciast biszkoptowych, kruchych i drożdżowych. Sprawdź nasze przepisy na ciasta z truskawkami! Ciasto truskawkowe niejedno ma imię. Babeczki z oranżadą i truskawkami, kopiec kreta, biedronkowe ciasto, wykwintny truskawkowiec, crumble, rolada, tarta, cytrynowy sernik na zimno z truskawkami – co dziś wybierzesz?
Dla kogo? Przepis na ciasto z truskawkami powinien znaleźć się w notatniku kuchennym każdego kucharza, który ceni sezonowe produkty. Chcesz odtworzyć smaki jednoznacznie kojarzące się z kuchnią babci lub mamy? Postaw na drożdżowe ciasto z truskawkami, które przygotujesz z mąki, margaryny i proszku do pieczenia, jajek, mleka oraz drożdży. Pamiętaj jednak o tym, że drożdże potrzebują czasu na wyrośnięcie, więc nie jest to deser ekspresowy. Zarezerwuj trochę czasu na przygotowanie tego ciasta z truskawkami – naprawdę warto! Wcześniej przygotuj zaczyn z dodatkiem wody lub mleka (w temperaturze pokojowej), a dopiero później wymieszaj je z mąką i pozostałymi składnikami. Zagnieć je dokładnie tak, by nie pozostały w cieście drobne, nieapetyczne gródki. Potem pozostaw w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia.
Na jaką okazję? Truskawki są doskonałym dodatkiem do ciast z kremami na bazie słodkiej śmietany, a także składnikiem wielu galaretek i serników. W upalne dni serwuj je razem z lodami, a jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem w zimie, przyrządź z nich konfitury, które dodasz jesienią do drożdżówek. W niektórych przepisach na ciasta z truskawkami można wykorzystać mrożone owoce.
Czy wiesz, że? Przygotowując drożdżowe ciasta z truskawkami, możesz modyfikować klasyczne receptury. Jeśli chcesz urozmaicić swój deser, dodaj do niego kakao, nie zapominając także o cukrze. Gotowe ciasto rozwałkuj i ułóż na nim świeże truskawki. Jeśli owoce są duże, przekrój je na pół lub na ćwiartki. Całość możesz posypać słodką kruszonką. Pod wpływem pieczenia, truskawki wtopią się w ciasto drożdżowe i będą smakować wybornie.
Dla urozmaicenia: Placek z truskawkami już prawie gotowy! Jeśli chcesz urozmaicić swoje ciasto truskawkowe, użyj rodzynek, daktyli, wiórków kokosowych i orzechów. Szukasz innego deseru z kruszonką? Z łatwością przygotujesz go z mąki, margaryny i cukru pudru. Kruszonka do ciasta z truskawkami idealnie pasuje także do innych owoców. Obok truskawek, możesz umieścić w niej równie dobrze jagody, porzeczki, czereśnie, morele, maliny i jeżyny. Zamiast ciasta drożdżowego i kruszonki, wypróbuj również ciasto z truskawkami ucierane na gładką i puszystą masę. Jego przygotowanie jest wyjątkowo szybkie i proste.