Ciasto z truskawkami i budyniem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

25

29 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

178 osób wydrukowało

Pobierz pdf

478 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 opakowania

1 litr

5 sztuk

5 łyżek

5 łyżek

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, wlać do formy.

Krok 2

Piec w prostokątnej blasze 20 min. w temp. 180 stopni C.

Krok 3

Zagotować mleko, zrobić budyń wedle wskazówek na opakowaniu i do gorącego wrzucić kostkę Kasi - zmiksować.

Krok 4

Wylać na ciasto.

Krok 5

Na masę wyłożyć owoce. Całość zalać galaretką (1 l).

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Urbowicz

    Katarzyna Urbowicz

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z truskawkami i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z truskawkami i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z truskawkami i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z truskawkami i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z truskawkami i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z truskawkami i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z truskawkami i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z truskawkami i budyniemCiasto z truskawkami i budyniem

Dzięki temu prostemu przepisowi przygotujesz smaczną słodką przekąskę dla całej rodziny. Budyniowiec z truskawkami sprawdzi się na niemal każdą okazję. Na początek zmiksuj jajka z cukrem tak, aby powstała puszysta masa. Następnie dodaj do niej przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i wlej całość do formy o prostokątnym kształcie. Przygotuj budyń według wskazówek sugerowanych na opakowaniu – zdecyduj się na wariant waniliowy lub śmietankowy, gdyż te smaki najlepiej skomponują się z resztą składników. Teraz wylej go na przestygnięte ciasto i połóż wybrane przez Ciebie owoce. Mogą to być truskawki, maliny lub jagody. Opcjonalnie dodaj też składniki, które sprawią, że wypiek będzie bardziej chrupiący, na przykład zmiażdżone orzechy włoskie lub migdały. Całość zalej truskawkową galaretką i odstaw ciasto do stężenia. Przekonaj się, jakie to łatwe i wypróbuj przepis na pyszny budyniowiec z truskawkami. Swoją opinią koniecznie podziel się w komentarzu poniżej. Życzymy udanych wypieków!