Ciasto ze śliwkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

153 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij
Ciasto ze śliwkami

Składniki

0.5 kilograma

0.75 szklanki

3 sztuki

2 łyżki

0.5 opakowania

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka.

Krok 2

Następnie dodawać mąkę i proszek do pieczenia oraz śmietanę.

Krok 3

Dokładnie wymieszać.

Krok 4

Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem.

Krok 5

Na ciasto nałożyć umyte i przekrojone na pół śliwki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto ze śliwkamiCiasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami to smaczny sezonowy wypiek, który pasuje na wiele okazji. Możesz go zaserwować zarówno podczas przyjęcia, jak i w formie dodatku do codziennej kawy lub herbaty. Do tego typu ciasta najlepiej sprawdzą się dojrzałe śliwki węgierki – odmiana słodka i o intensywnym aromacie. Wypiek możesz przygotować także na bazie mirabelek, które mają charakterystyczny, lekko cierpki smak. Bez względu na to, którą odmianę owocu wykorzystasz, pamiętaj, aby wybierać te twarde – wówczas będziesz mieć pewność, że w czasie pieczenia nie stracą swojego kształtu ani koloru. Ciasto należy piec przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Aby urozmaicić smak wypieku, możesz posypać go kruszonką lub cukrem pudrem. Warto też oblać go polewą śmietankową, waniliową albo czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi, uprażonymi migdałami czy posiekanymi orzechami włoskimi. Tak przygotowane ciasto serwuj solo lub ze świeżymi śliwkami. W każdej wersji będzie równie smaczne. Spróbuj!