Ciasto ze śliwkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

170 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 szklanki

3 sztuki

3 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

70 dekagramów

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem, dodawać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę, na końcu ubitą na sztywno pianę z białek, ale bez ostatnich dwóch - trzech łyżek (będą potrzebne do polewy).

Krok 2

Ciasto powinno być gęste.

Krok 3

Dodać kakao.

Krok 4

Ciasto wylać na średnią tortownicę, poukładać połówki śliwek skórkami do dołu, kilka śliwek poprzekrawać na ćwiartki wzdłuż i powciskać w wolne miejsca między już poukładanymi owocami - te wpadną do ciasta na dół.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto ze śliwkamiCiasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami to łatwy w przygotowaniu, lekki i puszysty wypiek, które będzie smakować miłośnikom owoców, ale nie tylko. Świetnie pasuje zarówno do kawy czy herbaty, jak i jako słodka przekąska do szkoły lub pracy. W Polsce najpopularniejszym gatunkiem śliwek są węgierki. Można z nich przygotować nie tylko ciasto, ale i kompot czy powidła. Węgierki wspaniale smakują także na surowo. Gotowe ciasto należy wylać na wyłożoną pergaminem blachę. Śliwki umyj, wyjmij z nich pestki, a następnie pokrój na połówki lub ósemki i ułóż skórką do dołu – dzięki temu sok z owoców nie będzie wyciekał, lecz częściowo odparuje, a wypiek będzie się lepiej prezentował. Ciasto ze śliwkami należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po upieczeniu i wystudzeniu możesz posypać je cukrem pudrem, kruszonką lub polać polewą śmietanową, budyniową czy cynamonową. Wierzch udekoruj wedle upodobań – suszonymi śliwkami, migdałami, posiekanymi orzechami włoskimi. W każdej wersji ciasto będzie równie smaczne.