Przepisy na Ciasta ze śliwkami
8 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Ciasta ze śliwkami
Śliwki to doskonałe owoce do wypieków. Dzięki miękkiej skórce, nadają się do pieczenia w całości (nie zapomnij jednak o wyciągnięciu pestek). Skórka nie pozwala także na nadmierne puszczenie soku i wsiąknięcie go w ciasto. Śliwki są popularnym składnikiem ciast ucieranych, drożdżowych i tart. Dobrze komponują się również z ciastami serowymi. Sprawdź, jak smakuje np. ciasto śliwkowe z migdałami. Owoce te doskonale nadają się także na powidła i dżemy – dzięki temu do wypieków możesz wykorzystywać je przez cały rok. Wystarczy w sezonie podsmażyć je z cukrem i zapasteryzować. Dżemy i powidła śliwkowe doskonale nadają się również do pierników. Posmaruj nimi kolejne warstwy lub wmieszaj je w surowe ciasto. Piekąc piernik ze śliwkami, oprócz powideł, dodaj także pokrojone w kostkę owoce suszone. Natomiast świeże śliwki wykorzystaj do upieczenia prostego, słodkiego placka. Masę do niego przygotujesz na bazie mąki, jajek i kostki do pieczenia. Pod wpływem temperatury kawałki owoców wtopią się w nią i delikatnie puszczą sok. Dla lepszego efektu oprósz je cukrem pudrem. Swoim wypiekom ze śliwkami nadawaj dowolne formy. Wypróbuj na przykład wariantu w postaci tarty. Aby jej spód miał złocisty kolor, utrzyj kostkę do pieczenia z żółtkami oraz cukrem. Dopiero później dodaj do niej mąkę i rozwałkuj na cienki placek. Jeśli nie chcesz, by ciasto było suche, dołóż kilka łyżek śmietany. Całość przełóż do okrągłej formy, wcześniej posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj wierzch ciasta widelcem, by nie powstały na nim pęcherze z powietrza i by pozostało ono cienkie. Na wierzchu ułóż w dowolny wzór poprzekrawane na pół śliwki i posyp je cynamonem. Swoją tartę możesz dodatkowo urozmaicić o smak innych owoców. Sprawdzą się między innymi rabarbar i jabłka. Pamiętaj także o tym, że śliwki to dobry dodatek do serników oraz galaretek. Również są pyszne w połączeniu z kwaśnymi porzeczkami, jagodami i malinami, które warto upiec pod słodką kruszonką. Sprawdź nasze propozycje ciast ze śliwkami!


                
                
                
                
