Gagarin

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.5 sztuki

3 szklanki

2 szklanki

6 sztuk

3 łyżki

2 opakowania

3 łyżeczki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i posiekaj z Kasią. Dodaj żółtka oraz niepełną szklankę cukru i zagnieć gładkie ciasto.

Krok 2

Podziel je na 3 części. Do jednej dodaj kakao.

Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę, wsyp 1 szklankę cukru i dalej ubijaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do ubitej piany wsyp kisiel i delikatnie wymieszaj.

Krok 4

Formę wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 5

Na spód połóż warstwę jasnego ciasta, na to śliwki. Nakryj ciastem z dodatkiem kakao, a następnie ubitą pianę z kisielem. Na wierzchu ułóż ostatnią, białą część ciasta.

Krok 6

Piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gagarin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gagarin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gagarin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gagarin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gagarin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gagarin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gagarin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej