50 przepisów - 10 dni

Galaretka drobiowa z warzywami

Autor: dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

ratingratingratingratingrating

3

76 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

4 łyżeczki

8 łyżek

8 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Rozpuść żelatynę w ok. 50 ml letniej wody, odstaw do schłodzenia.

Galaretka drobiowa z warzywami - Krok 1

Krok 2

Do garnka z wrzącą wodą (100 ml) wrzuć umytą i pokrojoną w talarki marchewkę, mięso kurczaka pokrojone w kawałki, całość gotuj do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodaj odsączony zielony groszek.

Galaretka drobiowa z warzywami - Krok 2

Krok 3

Do naczynia z warzywami i kurczakiem dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj i przelej do salaterki. Galaretkę z drobiu podawaj z pieczywem posmarowanym margaryną Flora pro.activ o smaku masła.

Galaretka drobiowa z warzywami - Krok 3
dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, witaminy A.

3

Opinie o przepisie

  • Joanna Puchalska

    Joanna Puchalska

    jaka kaloryczność galaretki?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • STEFANIA MASKIEWICZ

    STEFANIA MASKIEWICZ

    Pyszna galareta i zdrowa

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej