Grillowana brzoskwinia z serkiem homogenizowanym i płatkami migdałowymi
łatwe
2 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
50 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Brzoskwinie przekroić wzdłuż pestki, oddzielając od niej miąższ. Delikatnie wyjąć pestkę.

Krok 2
W naczyniu żaroodpornym ułożyć połówki brzoskwiń wypukłą stroną do dołu.

Krok 3
Do brzoskwiń nałożyć serek homogenizowany wymieszany z rodzynkami.

Krok 4
Piekarnik (z włączoną funkcją grilla) rozgrzać do średniej temperatury. Brzoskwinie grillować przez ok 5 minut do momentu, gdy ich wierzch delikatnie się zrumieni. Posypać cukrem waniliowym i płatkami migdałowymi, zwiększyć temperaturę i piec przez kolejne 2 minuty do momentu, gdy cukier i płatki lekko się zrumienią.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, miedzi, manganu, witaminy E.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej