Grillowana brzoskwinia z serkiem homogenizowanym i płatkami migdałowymi

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brzoskwinie przekroić wzdłuż pestki, oddzielając od niej miąższ. Delikatnie wyjąć pestkę.

Grillowana brzoskwinia z serkiem homogenizowanym i płatkami migdałowymi - Krok 1

Krok 2

W naczyniu żaroodpornym ułożyć połówki brzoskwiń wypukłą stroną do dołu.

Grillowana brzoskwinia z serkiem homogenizowanym i płatkami migdałowymi - Krok 2

Krok 3

Do brzoskwiń nałożyć serek homogenizowany wymieszany z rodzynkami.

Grillowana brzoskwinia z serkiem homogenizowanym i płatkami migdałowymi - Krok 3

Krok 4

Piekarnik (z włączoną funkcją grilla) rozgrzać do średniej temperatury. Brzoskwinie grillować przez ok 5 minut do momentu, gdy ich wierzch delikatnie się zrumieni. Posypać cukrem waniliowym i płatkami migdałowymi, zwiększyć temperaturę i piec przez kolejne 2 minuty do momentu, gdy cukier i płatki lekko się zrumienią.

Grillowana brzoskwinia z serkiem homogenizowanym i płatkami migdałowymi - Krok 4
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, miedzi, manganu, witaminy E.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej