Grillowana brzoskwinia z serkiem homogenizowanym i płatkami migdałowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowana brzoskwinia z serkiem homogenizowanym i płatkami migdałowymi

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

50 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Brzoskwinie przekroić wzdłuż pestki, oddzielając od niej miąższ. Delikatnie wyjąć pestkę.

Grillowana brzoskwinia z serkiem homogenizowanym i płatkami migdałowymi - Krok 1

Krok 2

W naczyniu żaroodpornym ułożyć połówki brzoskwiń wypukłą stroną do dołu.

Grillowana brzoskwinia z serkiem homogenizowanym i płatkami migdałowymi - Krok 2

Krok 3

Do brzoskwiń nałożyć serek homogenizowany wymieszany z rodzynkami.

Grillowana brzoskwinia z serkiem homogenizowanym i płatkami migdałowymi - Krok 3

Krok 4

Piekarnik (z włączoną funkcją grilla) rozgrzać do średniej temperatury. Brzoskwinie grillować przez ok 5 minut do momentu, gdy ich wierzch delikatnie się zrumieni. Posypać cukrem waniliowym i płatkami migdałowymi, zwiększyć temperaturę i piec przez kolejne 2 minuty do momentu, gdy cukier i płatki lekko się zrumienią.

Grillowana brzoskwinia z serkiem homogenizowanym i płatkami migdałowymi - Krok 4
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, miedzi, manganu, witaminy E.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana brzoskwinia z serkiem homogenizowanym i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana brzoskwinia z serkiem homogenizowanym i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana brzoskwinia z serkiem homogenizowanym i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana brzoskwinia z serkiem homogenizowanym i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana brzoskwinia z serkiem homogenizowanym i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana brzoskwinia z serkiem homogenizowanym i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana brzoskwinia z serkiem homogenizowanym i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana brzoskwinia z serkiem homogenizowanym i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej