
Składniki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżka
0.5 szklanki
0.5 opakowania
2 łyżki
1 garść
1 garść
1 opakowanie
0.5 pęczka
1 szczypta
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opcjonalnie: przygotować kulki drożdżowe (można zastąpić je grillowanym pełnoziarnistym pieczywem podanym do sałatki, ale kulki na pewno są bardziej efektowne).
Krok 2
Na dużym talerzu ułożyć liście ulubionych sałat (u mnie: garść gotowego mixu sałat, rukola, całe listki szpinaku i bazylii), a następnie połówki żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych. Całość skropić oliwą z oliwek, posypać świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie ułożyć upieczone drożdżowe kulki.
Krok 3
Szparagi umyć i odciąć końcówki; nie ma potrzeby ich obierać. Każdy plaster szynki szwarcwaldzkiej pokroić wzdłuż na 3-4 cienkie paseczki i owinąć nimi pojedyncze szparagi. Szparagi układać na rozgrzanej patelni grillowej (ja swoją delikatnie natłuszczam przy pomocy pędzelka) i grillować parę minut na średnim ogniu aż na szynce pojawią się paski. Gotowe szparagi przełożyć na sałatkę i ewentualnie doprawić do smaku.
Krok 4
Do miseczki pokruszyć świeże drożdże, posypać łyżeczką cukru, łyżką mąki, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie w dużej misce wymieszać mąkę, otręby, siemię lniane, sól i chilli. Dodać wyrośnięte drożdże, ok. 2 łyżki oliwy z oliwek i całość dokładnie wyrobić (ewentualnie dodając mąkę lub mleko, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję), po czym zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Krok 5
Następnie uformować niewielkie kulki (lub paluszki, lub cokolwiek ;)) i piec je na papierze do pieczenia przez ok. 15 minut aż się zarumienią.

Dobra rada:
Siemię lniane jest niezwykle uniwersalne – delikatnie uprażone będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub kanapek, a zmielone nadaje się świetnie do jogurtów, deserów, a także zup.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej