Grillowane szparagi na lekkiej sałatce

Autor: futurehead futurehead

ratingratingratingratingrating

1

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0 plastrów

2 szklanki

0.5 szklanki

1 opakowanie

0.5 pęczka

2 łyżki

1 garść

1 łyżeczka

1 szczypta

2 łyżki

0.5 opakowania

1 łyżeczka

1 łyżka

1 garść

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opcjonalnie: przygotować kulki drożdżowe (można zastąpić je grillowanym pełnoziarnistym pieczywem podanym do sałatki, ale kulki na pewno są bardziej efektowne).

Krok 2

Na dużym talerzu ułożyć liście ulubionych sałat (u mnie: garść gotowego mixu sałat, rukola, całe listki szpinaku i bazylii), a następnie połówki żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych. Całość skropić oliwą z oliwek, posypać świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie ułożyć upieczone drożdżowe kulki.

Krok 3

Szparagi umyć i odciąć końcówki; nie ma potrzeby ich obierać. Każdy plaster szynki szwarcwaldzkiej pokroić wzdłuż na 3-4 cienkie paseczki i owinąć nimi pojedyncze szparagi. Szparagi układać na rozgrzanej patelni grillowej (ja swoją delikatnie natłuszczam przy pomocy pędzelka) i grillować parę minut na średnim ogniu aż na szynce pojawią się paski. Gotowe szparagi przełożyć na sałatkę i ewentualnie doprawić do smaku.

Krok 4

Do miseczki pokruszyć świeże drożdże, posypać łyżeczką cukru, łyżką mąki, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie w dużej misce wymieszać mąkę, otręby, siemię lniane, sól i chilli. Dodać wyrośnięte drożdże, ok. 2 łyżki oliwy z oliwek i całość dokładnie wyrobić (ewentualnie dodając mąkę lub mleko, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję), po czym zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Krok 5

Następnie uformować niewielkie kulki (lub paluszki, lub cokolwiek ;)) i piec je na papierze do pieczenia przez ok. 15 minut aż się zarumienią.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej