Grillowane szparagi na lekkiej sałatce

Autor: futurehead

ratingratingratingratingrating

1

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

0.5 szklanki

0.5 opakowania

2 łyżki

1 garść

1 garść

1 opakowanie

0.5 pęczka

1 szczypta

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opcjonalnie: przygotować kulki drożdżowe (można zastąpić je grillowanym pełnoziarnistym pieczywem podanym do sałatki, ale kulki na pewno są bardziej efektowne).

Krok 2

Na dużym talerzu ułożyć liście ulubionych sałat (u mnie: garść gotowego mixu sałat, rukola, całe listki szpinaku i bazylii), a następnie połówki żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych. Całość skropić oliwą z oliwek, posypać świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie ułożyć upieczone drożdżowe kulki.

Krok 3

Szparagi umyć i odciąć końcówki; nie ma potrzeby ich obierać. Każdy plaster szynki szwarcwaldzkiej pokroić wzdłuż na 3-4 cienkie paseczki i owinąć nimi pojedyncze szparagi. Szparagi układać na rozgrzanej patelni grillowej (ja swoją delikatnie natłuszczam przy pomocy pędzelka) i grillować parę minut na średnim ogniu aż na szynce pojawią się paski. Gotowe szparagi przełożyć na sałatkę i ewentualnie doprawić do smaku.

Krok 4

Do miseczki pokruszyć świeże drożdże, posypać łyżeczką cukru, łyżką mąki, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie w dużej misce wymieszać mąkę, otręby, siemię lniane, sól i chilli. Dodać wyrośnięte drożdże, ok. 2 łyżki oliwy z oliwek i całość dokładnie wyrobić (ewentualnie dodając mąkę lub mleko, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję), po czym zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Krok 5

Następnie uformować niewielkie kulki (lub paluszki, lub cokolwiek ;)) i piec je na papierze do pieczenia przez ok. 15 minut aż się zarumienią.

futurehead

Dobra rada:

Siemię lniane jest niezwykle uniwersalne – delikatnie uprażone będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub kanapek, a zmielone nadaje się świetnie do jogurtów, deserów, a także zup.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane szparagi na lekkiej sałatce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane szparagi na lekkiej sałatce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane szparagi na lekkiej sałatce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane szparagi na lekkiej sałatce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane szparagi na lekkiej sałatce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane szparagi na lekkiej sałatce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane szparagi na lekkiej sałatce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Mizeria z sałatą lodową
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej