Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Gruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnym

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

2

40 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umytą, obraną i oczyszczoną z gniazda nasiennego gruszkę pokrój w kostkę i włóż do garnuszka.

Gruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnym - Krok 1

Krok 2

Dodaj rodzynki, odrobinę wody i podduś na wolnym ogniu.

Gruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnym - Krok 2

Krok 3

Oprósz cynamonem. Podawaj z jogurtem naturalnym.

Gruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnym - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem potasu.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnymGruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnym

Podwieczorek jest o tyle ważny, że pozwala nam spokojnie oczekiwać na kolację bez sięgania w międzyczasie po niezdrowe przekąski. Dobrym pomysłem na popołudniowy posiłek jest gruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnym.

Dla kogo?

Gruszka duszona z rodzynkami to wyśmienita przekąska dla miłośników podwieczorków na słodko. Zdrowo i nieszablonowo!

Na zdrowie!

Posiłek dostarcza między innymi spore ilości potasu (619,5 mg, czyli 31% RWS). Pierwiastek ten odgrywa znaczącą rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Podwyższone ciśnienie krwi jest jednym z czynników ryzyka chorób serca.

Czy wiesz, że?

Dzięki gruszce ten podwieczorek to źródło nie tylko smaku, ale także witaminy C (18,2 mg czyli 23 % RWS , potasu oraz miedzi (0, 17 mg czyli 17% RWS).