Ciasto harataniec - na dużą blachę z wiśniami: przepis | Przepisy pixel

Harataniec

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

187 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

607 osób wydrukowało

Pobierz pdf

437 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

80 gramów

1.5 łyżeczki

1 łyżka

4 sztuki

1 łyżka

220 gramów

masa serowa:

1 kilogram

150 gramów

3 sztuki

1 sztuka

120 gramów

3 łyżki

pianka:

5 sztuk

200 gramów

1 opakowanie

oraz:

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 3

Na podpieczony spód wyłóż dżem wiśniowy.

Harataniec - Krok 3

Krok 6

Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj etapami cukier. Zmiksuj. Na koniec wsyp kisiel (proszek) i wymieszaj delikatnie. Tak przygotowaną pianę wyłóż od razu na masę serową. Wyciągnij z zamrażarki ostatnią, jasną część ciasta i zetrzyj na wierzch. Włóż ciasto do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 55 minut. Wystudź i włóż następnie do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc).

Harataniec - Krok 6

Krok 1

Do przesianej mąki pszennej wsyp cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj żółtka, śmietanę i masło. Zagnieć całość. Podziel masę na trzy porcje. Do jednej z nich dodaj kakao. Zagnieć ponownie. Włóż 2 porcje ciasta – jasną i kakaową do zamrażarki na ok. 45 minut.

Harataniec - Krok 1

Krok 4

Z zamrażarki wyciągnij porcję ciasta z dodatkiem kakao. Zetrzyj na dżem wiśniowy.

Harataniec - Krok 4

Krok 5

Przygotuj masę serową. Twaróg zmiksuj z cukrem, jajkami, żółtkiem, mąką ziemniaczaną i roztopionym masłem. Przełóż do blaszki (na startą, kakaową część ciasta).

Harataniec - Krok 5

Krok 2

Pozostałą jasną część ciasta przełóż na dno blaszki. Wyrównaj i ponakłuwaj widelcem. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 15 minut.

Harataniec - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - HarataniecHarataniec

Harataniec, czyli ciasto z białym serem oraz subtelną pianką to deser, który pokochają miłośnicy klasycznych serników. Łączy w sobie delikatność masy twarogowej, z kakaowym spodem oraz orzeźwiającym dżemem wiśniowym. Brzmi pysznie? I taki też jest przepis na harataniec. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego ciasta, znanego od wielu lat, czas nadrobić kulinarne zaległości.  Zapraszamy na pyszne ciasto serowe, które przygotujecie w nieco ponad godzinę.

Dla kogo?

Haratniec z serem to propozycja dla tych z was, którzy lubią serniki w nowej odsłonie. Przepis na placek harataniec przypadnie do gustu także zwolennikom deserów z orzeźwiającym dodatkiem owocowym.

Na jaką okazję?

Sernik harataniec to doskonały pomysł na świąteczny czy imprezowy deser!

Czy wiesz, że?

Słodki biały ser przygotowuje się w dniu, w którym mleku uległo skwaszeniu. Do klasycznego twarogu nie dodaje się żadnych substancji zagęszczających, a jego konsystencja zależna jest od zawartości tłuszczu w mleku.

Dla urozmaicenia:

Do dekoracji ciasta serowego wykorzystaj liście świeżej mięty.