
Składniki
450 gramów
80 gramów
1.5 łyżeczki
1 łyżka
4 sztuki
1 łyżka
220 gramów
masa serowa:
1 kilogram
150 gramów
3 sztuki
1 sztuka
120 gramów
3 łyżki
pianka:
5 sztuk
200 gramów
1 opakowanie
oraz:
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do przesianej mąki pszennej wsyp cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj żółtka, śmietanę i masło. Zagnieć całość. Podziel masę na trzy porcje. Do jednej z nich dodaj kakao. Zagnieć ponownie. Włóż 2 porcje ciasta – jasną i kakaową do zamrażarki na ok. 45 minut.

Krok 2
Pozostałą jasną część ciasta przełóż na dno blaszki. Wyrównaj i ponakłuwaj widelcem. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 15 minut.

Krok 3
Na podpieczony spód wyłóż dżem wiśniowy.

Krok 4
Z zamrażarki wyciągnij porcję ciasta z dodatkiem kakao. Zetrzyj na dżem wiśniowy.

Krok 5
Przygotuj masę serową. Twaróg zmiksuj z cukrem, jajkami, żółtkiem, mąką ziemniaczaną i roztopionym masłem. Przełóż do blaszki (na startą, kakaową część ciasta).

Krok 6
Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj etapami cukier. Zmiksuj. Na koniec wsyp kisiel (proszek) i wymieszaj delikatnie. Tak przygotowaną pianę wyłóż od razu na masę serową. Wyciągnij z zamrażarki ostatnią, jasną część ciasta i zetrzyj na wierzch. Włóż ciasto do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 55 minut. Wystudź i włóż następnie do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc).

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Harataniec
Harataniec, czyli ciasto z białym serem oraz subtelną pianką to deser, który pokochają miłośnicy klasycznych serników. Łączy w sobie delikatność masy twarogowej, z kakaowym spodem oraz orzeźwiającym dżemem wiśniowym. Brzmi pysznie? I taki też jest przepis na harataniec. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego ciasta, znanego od wielu lat, czas nadrobić kulinarne zaległości. Zapraszamy na pyszne ciasto serowe, które przygotujecie w nieco ponad godzinę.
Dla kogo?
Haratniec z serem to propozycja dla tych z was, którzy lubią serniki w nowej odsłonie. Przepis na placek harataniec przypadnie do gustu także zwolennikom deserów z orzeźwiającym dodatkiem owocowym.
Na jaką okazję?
Sernik harataniec to doskonały pomysł na świąteczny czy imprezowy deser!
Czy wiesz, że?
Słodki biały ser przygotowuje się w dniu, w którym mleku uległo skwaszeniu. Do klasycznego twarogu nie dodaje się żadnych substancji zagęszczających, a jego konsystencja zależna jest od zawartości tłuszczu w mleku.
Dla urozmaicenia:
Do dekoracji ciasta serowego wykorzystaj liście świeżej mięty.