Harataniec

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

17

21 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

384 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

161 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 łyżeczki

4 łyżki

3 szklanki

1 opakowanie

4 sztuki

2 łyżki

masa różowa:

1 opakowanie

4 sztuki

masa serowa:

4 sztuki

0.5 kilograma

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CIASTO : Cukier, mąkę, żółtka, Kasię posiekać i zagnieść ciasto.

Krok 2

Podzielić je na 2 części.

Krok 3

Do jednej dodać kakao i wyrobić ciemne ciasto, które należy podzielić na 2 części.

Krok 4

Białe ciasto rozwałkować, włożyć do formy i posmarować powidłem, następnie przykryć ciemnym ciastem, na to wyłożyć masę serową.

Krok 5

MASA SEROWA: Ser zemleć 2 razy.

Krok 6

Kasię, cukier utrzeć, dodać żółtka, na końcu ubitą pianę; wymieszać najlepiej dłonią.

Krok 7

Na to wyłożyć masę różową.

Krok 8

MASA RÓŻOWA : Ubić wszystko i wyłożyć na masę serową, na wierzch utrzeć ciemne ciasto, upiec.

Krok 9

WSKAZÓWKI: Jeśli ciasto ciemne nie da się rozwałkować, to można je schłodzić w zamrażarce i zetrzeć na tarce i na powidło i na wierzch.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej