Harataniec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Harataniec

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

147 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

516 osób wydrukowało

Pobierz pdf

337 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

80 gramów

1.5 łyżeczki

1 łyżka

4 sztuki

1 łyżka

220 gramów

masa serowa:

1 kilogram

150 gramów

3 sztuki

1 sztuka

120 gramów

3 łyżki

pianka:

5 sztuk

200 gramów

1 opakowanie

oraz:

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do przesianej mąki pszennej wsyp cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj żółtka, śmietanę i masło. Zagnieć całość. Podziel masę na trzy porcje. Do jednej z nich dodaj kakao. Zagnieć ponownie. Włóż 2 porcje ciasta – jasną i kakaową do zamrażarki na ok. 45 minut.

Harataniec - Krok 1

Krok 2

Pozostałą jasną część ciasta przełóż na dno blaszki. Wyrównaj i ponakłuwaj widelcem. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 15 minut.

Harataniec - Krok 2

Krok 3

Na podpieczony spód wyłóż dżem wiśniowy.

Harataniec - Krok 3

Krok 4

Z zamrażarki wyciągnij porcję ciasta z dodatkiem kakao. Zetrzyj na dżem wiśniowy.

Harataniec - Krok 4

Krok 5

Przygotuj masę serową. Twaróg zmiksuj z cukrem, jajkami, żółtkiem, mąką ziemniaczaną i roztopionym masłem. Przełóż do blaszki (na startą, kakaową część ciasta).

Harataniec - Krok 5

Krok 6

Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj etapami cukier. Zmiksuj. Na koniec wsyp kisiel (proszek) i wymieszaj delikatnie. Tak przygotowaną pianę wyłóż od razu na masę serową. Wyciągnij z zamrażarki ostatnią, jasną część ciasta i zetrzyj na wierzch. Włóż ciasto do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 55 minut. Wystudź i włóż następnie do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc).

Harataniec - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - HarataniecHarataniec

Harataniec, czyli ciasto z białym serem oraz subtelną pianką to deser, który pokochają miłośnicy klasycznych serników. Łączy w sobie delikatność masy twarogowej, z kakaowym spodem oraz orzeźwiającym dżemem wiśniowym. Brzmi pysznie? I taki też jest przepis na harataniec. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego ciasta, znanego od wielu lat, czas nadrobić kulinarne zaległości.  Zapraszamy na pyszne ciasto serowe, które przygotujecie w nieco ponad godzinę.

Dla kogo?

Haratniec z serem to propozycja dla tych z was, którzy lubią serniki w nowej odsłonie. Przepis na placek harataniec przypadnie do gustu także zwolennikom deserów z orzeźwiającym dodatkiem owocowym.

Na jaką okazję?

Sernik harataniec to doskonały pomysł na świąteczny czy imprezowy deser!

Czy wiesz, że?

Słodki biały ser przygotowuje się w dniu, w którym mleku uległo skwaszeniu. Do klasycznego twarogu nie dodaje się żadnych substancji zagęszczających, a jego konsystencja zależna jest od zawartości tłuszczu w mleku.

Dla urozmaicenia:

Do dekoracji ciasta serowego wykorzystaj liście świeżej mięty.