Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie
trudne
93 osoby zapisały

Składniki
560 gramów
rurki z ciasta filo i orzechów włoskich:
4 sztuki
85 gramów
100 gramów
50 gramów
1.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
wiśnie w syropie:
120 gramów
120 gramów
300 mililitrów
1 łyżka
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby przygotować wiśnie w syropie, gotować wiśnie w wodzie przez około 10 minut, następnie dodać cukier i gotować przez kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i wanilię, odstawić do ostygnięcia i stężenia.
Krok 2
Rozgrzać piekarnik do 190°C/170°C (z termoobiegiem). Aby przygotować rurki z ciasta filo, roztopić 25 g masła, odłożyć na bok. Orzechy zmielić z cukrem na drobno, następnie wymieszać z masłem, wodą różaną i cynamonem.
Krok 3
Roztopić pozostałą część masła. Płaty ciasta filo przekroić na pół, tak aby otrzymać 8 płatów o wymiarach 20 cm x 30 cm. Każdy płat ciasta posmarować masłem, nałożyć na niego około 20 g nadzienia, formując z niego linię wzdłuż jednego z krótszych boków, jednocześnie zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni po każdej stronie. Zagiąć brzegi ciasta, tak aby zakryć nadzienie, ciasto zwinąć możliwie jak najciaśniej. Rurkę z ciasta posmarować masłem i przełożyć na blachę.
Krok 4
Rurki piec przez około 15 minut, aż nabiorą złotobrązowej barwy i staną się chrupkie. Wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do ostygnięcia. (ciastka można też serwować na ciepło). Rurki podawać z kulką lodów i wiśniami w syropie.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie
Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie to odpowiedni deser po odświętnym obiedzie lub kolacji. Podasz go na różne sposoby, np. z ciepłymi wiśniami, które świetnie będą pasowały do lodów. Zacznij od przygotowania syropu. Kiedy będzie się gotował, zrób nadzienie do rurek z ciasta filo. Jeśli chcesz je wzbogacić, oprócz zmielonych orzechów włoskich dodaj np. suszone daktyle i rodzynki, ewentualnie figi. Rurki piecz do momentu osiągnięcia złotobrązowego koloru i idealnej chrupkości. Ciasto filo jest delikatne i kruche, będzie więc doskonale pasowało do lodów czekoladowych i miękkich owoców. Jeśli chcesz, zastąp je na przykład rurkami waflowymi. Do pucharków wlej syrop, a potem umieść w nich po gałce lodów. Do wiśni doskonałe będą nie tylko czekoladowe, ale też np. o smaku caffe latte. Udekoruj korzenne rurki z ciasta filo płatkami grubo startej ciemnej czekolady, a w sezonie także świeżymi wiśniami. Wypróbuj koniecznie ten prosty, a jednocześnie wykwintny deser.