Kruszonka migdałowo-truskawkowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

37 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

225 gramów

125 gramów

25 gramów

500 gramów

100 gramów

50 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C (pieczenie z termoobiegiem). Wsyp mąkę do miski, dodaj kostkę do pieczenia Kasia podzieloną w płatki. Posyp brązowym cukrem. Masę ugniataj rękami, aż powstanie krucha konsystencja. Dodaj płatki migdałowe.

Krok 2

Umyj truskawki, pokrój w dowolne, niewielkie kawałki. Włóż do żaroodpornych foremek. Posyp cukrem. Dla smaku i lepszej konsystencji dodaj dowolną ilość zmielonych migdałów. Truskawki obficie posyp kruszonką.

Krok 3

Foremki włóż do piekarnika i piecz około 30–35 minut do momentu, aż kruszonka nabierze złoto-brązowego koloru. Foremki wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Możesz podawać z kremem waniliowym lub lekką ubitą Rama Cremefine lub śmietaną.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruszonka migdałowo-truskawkowa Kruszonka migdałowo-truskawkowa

Jeśli masz ochotę na słodką przekąskę z truskawkami, koniecznie wypróbuj ten przepis na kruszonkę migdałowo-truskawkową. Jest znacznie łatwiejsza w przyrządzeniu niż biszkopt, ciasto drożdżowe czy ucierane, a nie ustępuje im w kwestii smaku. Najpierw wsyp do miski przesianą mąkę pszenną i dodaj posiekaną na kawałki kostkę do pieczenia. Wsyp brązowy cukier trzcinowy, który nada ciastu karmelowy posmak. Składniki ugnieć palcami, a gdy zacznie powstawać kruszonka, dorzuć do niej garść płatków migdałowych. Truskawki odszypułkuj, pokrój na dowolnej wielkości kawałki, posyp cukrem i umieść w kilku ramekinach lub jednym większym naczyniu żaroodpornym. Truskawki posyp mielonymi migdałami i dużą ilością kruszonki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, aż wierzch ciasta nabierze złocisto-brązowego koloru. Kruszonkę najlepiej podawaj, gdy będzie jeszcze lekko ciepła, z dodatkiem lodów śmietankowych, kleksem bitej śmietany lub kremem waniliowym. Udowadniamy, że pieczenie może być prostsze z przepisem na kruszonkę migdałowo-truskawkową.