
Składniki
500 gramów
100 gramów
800 gramów
2 sztuki
1 pęczek
150 mililitrów
150 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki wyszoruj dokładnie szczoteczką pod bieżącą wodą i ugotuj w mundurkach. Odcedź, obierz ze skórek i potnij w plasterki.
Krok 2
Cebulkę i czosnek obierz, posiekaj drobno i przesmaż na patelni. Dodaj pokrojony w paseczki boczek, opłukane i pokrojone w mniejsze kawałki grzyby, dopraw do smaku.
Krok 3
Przełóż farsz do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Śmietanę wymieszaj z jogurtem, dodaj posiekany szczypiorek i dopraw do smaku.
Krok 4
Zalej przygotowaną zapiekankę i zapiekaj przez ok. 30-45 min. w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej