Leśna zapiekanka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leśna zapiekanka ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

800 gramów

2 sztuki

1 pęczek

150 mililitrów

150 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj dokładnie szczoteczką pod bieżącą wodą i ugotuj w mundurkach. Odcedź, obierz ze skórek i potnij w plasterki.

Krok 2

Cebulkę i czosnek obierz, posiekaj drobno i przesmaż na patelni. Dodaj pokrojony w paseczki boczek, opłukane i pokrojone w mniejsze kawałki grzyby, dopraw do smaku.

Krok 3

Przełóż farsz do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Śmietanę wymieszaj z jogurtem, dodaj posiekany szczypiorek i dopraw do smaku.

Krok 4

Zalej przygotowaną zapiekankę i zapiekaj przez ok. 30-45 min. w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leśna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leśna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leśna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leśna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leśna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leśna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leśna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leśna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej