Makaron z ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z ciecierzycą

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

750 mililitrów

1 łyżka

3 szklanki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę, jeśli korzystamy z „suchej”, płuczemy i zalewamy wodą na noc. Jeśli mamy taką w słoiczku to oczywiście jest to zbędne.

Krok 2

Warzywa obieramy, kroimy w kawałki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę doprawiając rozmarynem. Dusimy pod przykryciem około 15 minut, aż zmiękną.

Krok 3

Dodajemy do warzyw osączoną ciecierzycę i zalewamy bulionem. Gotujemy 30 minut, a następnie połowę nasion wyjmujemy z garnka.

Krok 4

Resztę miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy wyjęte wcześniej nasiona oraz makaron i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż ów makaron zmięknie.

Krok 5

Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można ją rozrzedzić dodając niewielką ilość bulionu lub wrzątku. Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy posiekanym szczypiorkiem (lub inną zieleniną). Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Crostini z serem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej