Makaron z ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z ciecierzycą

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

750 mililitrów

3 szklanki

100 gramów

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę, jeśli korzystamy z „suchej”, płuczemy i zalewamy wodą na noc. Jeśli mamy taką w słoiczku to oczywiście jest to zbędne.

Krok 2

Warzywa obieramy, kroimy w kawałki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę doprawiając rozmarynem. Dusimy pod przykryciem około 15 minut, aż zmiękną.

Krok 3

Dodajemy do warzyw osączoną ciecierzycę i zalewamy bulionem. Gotujemy 30 minut, a następnie połowę nasion wyjmujemy z garnka.

Krok 4

Resztę miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy wyjęte wcześniej nasiona oraz makaron i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż ów makaron zmięknie.

Krok 5

Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można ją rozrzedzić dodając niewielką ilość bulionu lub wrzątku. Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy posiekanym szczypiorkiem (lub inną zieleniną). Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej