Makaron z ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z ciecierzycą

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

750 mililitrów

1 łyżka

3 szklanki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę, jeśli korzystamy z „suchej”, płuczemy i zalewamy wodą na noc. Jeśli mamy taką w słoiczku to oczywiście jest to zbędne.

Krok 2

Warzywa obieramy, kroimy w kawałki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę doprawiając rozmarynem. Dusimy pod przykryciem około 15 minut, aż zmiękną.

Krok 3

Dodajemy do warzyw osączoną ciecierzycę i zalewamy bulionem. Gotujemy 30 minut, a następnie połowę nasion wyjmujemy z garnka.

Krok 4

Resztę miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy wyjęte wcześniej nasiona oraz makaron i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż ów makaron zmięknie.

Krok 5

Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można ją rozrzedzić dodając niewielką ilość bulionu lub wrzątku. Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy posiekanym szczypiorkiem (lub inną zieleniną). Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej