Mazurek żurawinowy z kremem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

14

56 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

240 osób wydrukowało

Pobierz pdf

354 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

1.5 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2.5 szklanki

50 gramów

0.75 szklanki

0.75 szklanki

krem:

330 gramów

1.5 szklanki

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię stopić, dodać cukier i wymieszać. Ostudzić.

Krok 2

Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, wymieszać. Suche składniki przesiać i dodać do jajek i masła. Dodać żurawinę, czekoladę i wymieszać.

Krok 3

Piec przez 20 minut w 180C. Ostudzić.

Krok 4

Serek kremowy ubić, i dodać cukier puder. Dodać stopioną czekoladę, ubijać aż mieszanka stanie się puszysta.

Krok 5

Posmarować kremem ciasto, posypać żurawiną.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek żurawinowy z krememMazurek żurawinowy z kremem

Mazurek to klasyczne polskie ciasto pieczone w okresie Wielkanocy. Istnieje wiele sposobów na jego przyrządzanie oraz ozdabianie. Do spodu z kruchego ciasta pasuje kilka rodzajów mas, które możesz dowolnie modyfikować. Przepis na mazurek żurawinowy z kremem to inspiracja dla wszystkich, którzy lubią łączyć ze sobą różne smaki. Biała czekolada doskonale skomponuje się z posiekanymi orzechami oraz ekstraktem z wanilii. Kwaśne kawałki suszonej żurawiny ciekawie kontrastują ze słodką całością i sprawiają, że wypiek nie jest przesłodzony. Równie smaczny jest krem, którym pokryte jest całe ciasto – połączenie białej czekolady, kremowego serka i cukru pudru daje rozpływającą się w ustach, delikatną masę. Mazurek nie tylko dobrze smakuje, ale też wygląda – żywe, bordowe kawałki żurawiny wyróżniają się na tle białego kremu. Tak podane ciasto z pewnością będzie ozdobą świątecznego stołu. Górę możesz dodatkowo udekorować czekoladowymi jajkami, lub za pomocą lukru wykonać wielkanocne wzory. Jeśli nie możesz się już doczekać zapachu świątecznych wypieków, pobierz listę składników i zrób żurawinowy mazurek z kremem. Smacznego!