Panna Anna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Panna Anna

Autor: Szczygiełek

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

340 gramów

3 szklanki

0.5 litra

4 sztuki

1.5 łyżeczki

2 szklanki

50 gramów

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: białka ubić z 0,5 szk. cukru. Na sztywno białka, pod koniec dodać cukier. Żółtka ubić z 0,5 szk. cukru. Mieszając drewnianą łyżką dodać białka do żółtek a następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej wymieszać łyżką drewnianą. Powoli i dokładnie aby biszkopt nie stracił lekkości. Piec w 170 stop. C przez 30-35 min. Wystudzić i przekroić na pół.

Krok 2

Ubić białka na sztywno, pod koniec dodać cukier. Wyłożyć na blachę o tej wielkości co biszkopt. Piec przez 20 min w 150 stopniach a potem wyjąć wraz z papierem i suszyć beze przez godzinę w 100 stopniach. Wyjąć i ostudzić.

Krok 3

Ugotować budyń na mleku. Po ostudzeniu. Zmiksować masło z cukrem, dodawać budyń powoli. Na koniec dodać masę krówko wą , trochę zostawić do dekoracji.

Krok 4

Zrobić galaretki na 0,5 l wody, jak będzie już tężała dodać zmiksowane truskawki.

Krok 5

Warstwy ciasta: biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, galaretka ,beza. Ozdobić masą krówko wą. Chłodzić przed podaniem 8 godzin.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej