Panna Anna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Panna Anna

Autor: Szczygiełek

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

340 gramów

3 szklanki

0.5 litra

4 sztuki

1.5 łyżeczki

2 szklanki

50 gramów

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: białka ubić z 0,5 szk. cukru. Na sztywno białka, pod koniec dodać cukier. Żółtka ubić z 0,5 szk. cukru. Mieszając drewnianą łyżką dodać białka do żółtek a następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej wymieszać łyżką drewnianą. Powoli i dokładnie aby biszkopt nie stracił lekkości. Piec w 170 stop. C przez 30-35 min. Wystudzić i przekroić na pół.

Krok 2

Ubić białka na sztywno, pod koniec dodać cukier. Wyłożyć na blachę o tej wielkości co biszkopt. Piec przez 20 min w 150 stopniach a potem wyjąć wraz z papierem i suszyć beze przez godzinę w 100 stopniach. Wyjąć i ostudzić.

Krok 3

Ugotować budyń na mleku. Po ostudzeniu. Zmiksować masło z cukrem, dodawać budyń powoli. Na koniec dodać masę krówko wą , trochę zostawić do dekoracji.

Krok 4

Zrobić galaretki na 0,5 l wody, jak będzie już tężała dodać zmiksowane truskawki.

Krok 5

Warstwy ciasta: biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, galaretka ,beza. Ozdobić masą krówko wą. Chłodzić przed podaniem 8 godzin.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lane kluseczki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej