Składniki
340 gramów
3 szklanki
0.5 litra
4 sztuki
1.5 łyżeczki
2 szklanki
50 gramów
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
BISZKOPT: białka ubić z 0,5 szk. cukru. Na sztywno białka, pod koniec dodać cukier. Żółtka ubić z 0,5 szk. cukru. Mieszając drewnianą łyżką dodać białka do żółtek a następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej wymieszać łyżką drewnianą. Powoli i dokładnie aby biszkopt nie stracił lekkości. Piec w 170 stop. C przez 30-35 min. Wystudzić i przekroić na pół.
Krok 2
Ubić białka na sztywno, pod koniec dodać cukier. Wyłożyć na blachę o tej wielkości co biszkopt. Piec przez 20 min w 150 stopniach a potem wyjąć wraz z papierem i suszyć beze przez godzinę w 100 stopniach. Wyjąć i ostudzić.
Krok 3
Ugotować budyń na mleku. Po ostudzeniu. Zmiksować masło z cukrem, dodawać budyń powoli. Na koniec dodać masę krówko wą , trochę zostawić do dekoracji.
Krok 4
Zrobić galaretki na 0,5 l wody, jak będzie już tężała dodać zmiksowane truskawki.
Krok 5
Warstwy ciasta: biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, galaretka ,beza. Ozdobić masą krówko wą. Chłodzić przed podaniem 8 godzin.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej