Pierogi calzone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi calzone

Autor: marekm

ratingratingratingratingrating

1

22 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

500 gramów

1 sztuka

40 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wsypujemy do miski, następnie wyjmujemy drugą, mniejszą miskę (taką, żeby zmieściła się szklanka wody i trochę mąki) i wlewamy do niej ciepłą wodę. Wkruszamy do niej drożdże i mieszamy aż znikną grudki. Następnie bierzemy łyżkę stołową i z dużej miski przesypujemy 3 dosyć czubate do miski mniejszej (z drożdżami i wodą) i mieszamy. Po wymieszaniu przykrywamy miskę ścierką (najlepiej obie miski, co by kot nie wlazł) i zostawiamy na 10 minut. W tym czasie możemy przygotować sos i pokroić rzeczy które włożymy do środka (pamiętajcie żeby schować do lodówki albo chociaż do szafki, bo ser potrafi szybko uschnąć :c ).

Krok 2

Po 10 minutach wlewamy to, co jest w małej misce do dużej i mieszamy łyżką, aż wysiądą nam mięśnie (ciasto zrobi się jednym wielkim klocem).Wtedy odkładamy łyżkę i zaczynamy gnieść rękoma wspomagając się drobnymi ilościami mąki do miski, aby ciasto nie kleiło nam się do rąk. Po ok 2-3 minutach gniecenia powinno być już elegancko wygniecione. Bierzemy wyrzuconą wcześniej łychę, odwracamy drugą stroną i dziabamy, aby do środka mogło dostać się powietrze. Zostawiamy na 4-5 minut.

Krok 3

Dobra, ciasto mamy gotowe, zaczynamy kleić pierogi. Bierzemy z dużej kulki garść ciasta (na oko) i rozgniatamy na mały placek (troszkę mniejszy od 22 letniej, męskiej dłoni :)) Smarujemy z jednej strony serkiem topionym (albo sosem pomidorowym), nakładamy farsz. Zaginamy na pół. zaklejamy krawędzie dokładnie. Układamy na blache papier do pieczenia i na niego kolejne pierożki tak, by się nie skleiły. Kontynuujemy robienie calzone aż skończy się ciasto lub składniki do środka.

Krok 4

Wstawiamy do pieca na 185 stopni na 15-20 minut, sprawdzać co 5 minut czy się nie przypala.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi calzone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej