Pierogi calzone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi calzone

Autor: marekm

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

22 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

40 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

250 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wsypujemy do miski, następnie wyjmujemy drugą, mniejszą miskę (taką, żeby zmieściła się szklanka wody i trochę mąki) i wlewamy do niej ciepłą wodę. Wkruszamy do niej drożdże i mieszamy aż znikną grudki. Następnie bierzemy łyżkę stołową i z dużej miski przesypujemy 3 dosyć czubate do miski mniejszej (z drożdżami i wodą) i mieszamy. Po wymieszaniu przykrywamy miskę ścierką (najlepiej obie miski, co by kot nie wlazł) i zostawiamy na 10 minut. W tym czasie możemy przygotować sos i pokroić rzeczy które włożymy do środka (pamiętajcie żeby schować do lodówki albo chociaż do szafki, bo ser potrafi szybko uschnąć :c ).

Krok 2

Po 10 minutach wlewamy to, co jest w małej misce do dużej i mieszamy łyżką, aż wysiądą nam mięśnie (ciasto zrobi się jednym wielkim klocem).Wtedy odkładamy łyżkę i zaczynamy gnieść rękoma wspomagając się drobnymi ilościami mąki do miski, aby ciasto nie kleiło nam się do rąk. Po ok 2-3 minutach gniecenia powinno być już elegancko wygniecione. Bierzemy wyrzuconą wcześniej łychę, odwracamy drugą stroną i dziabamy, aby do środka mogło dostać się powietrze. Zostawiamy na 4-5 minut.

Krok 3

Dobra, ciasto mamy gotowe, zaczynamy kleić pierogi. Bierzemy z dużej kulki garść ciasta (na oko) i rozgniatamy na mały placek (troszkę mniejszy od 22 letniej, męskiej dłoni :)) Smarujemy z jednej strony serkiem topionym (albo sosem pomidorowym), nakładamy farsz. Zaginamy na pół. zaklejamy krawędzie dokładnie. Układamy na blache papier do pieczenia i na niego kolejne pierożki tak, by się nie skleiły. Kontynuujemy robienie calzone aż skończy się ciasto lub składniki do środka.

Krok 4

Wstawiamy do pieca na 185 stopni na 15-20 minut, sprawdzać co 5 minut czy się nie przypala.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi calzone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka z brokułami
czas przygotowania
- min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej