Szaszłyki z tofu na grilla - z warzywami: przepis | Przepisy.pl pixel

Pikantne szaszłyki z warzyw z tofu na grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
92 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

215 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

10 sztuk

1 opakowanie

8 sztuk

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

0.5 pęczka

100 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa i serek tofu pokrój w grubą kostkę około 2 cm. Cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok, posiekaj natkę kolendry, obierz i zetrzyj na tarce kłącze imbiru.

Pikantne szaszłyki z warzyw z tofu na grilla - Krok 1

Krok 2

W misce połącz olej sezamowy, sezam, miód, sok i skórkę z cytryny, sos sojowy, imbir oraz połowę opakowania przyprawy grubo mielonej Knorr.

Pikantne szaszłyki z warzyw z tofu na grilla - Krok 2

Krok 3

Powstałą marynatę podziel na dwie części. W pierwszej obtocz kawałki warzyw i serek tofu. Warzywa na przemian z serkiem ponadziewaj na patyki do grillowania.

Pikantne szaszłyki z warzyw z tofu na grilla - Krok 3

Krok 4

Warzywa upiecz lub grilluj na tackach aluminiowych pod przykryciem, na średnio rozgrzanym grillu około 10-15 minut, obracając szaszłyki co jakiś czas.

Pikantne szaszłyki z warzyw z tofu na grilla - Krok 4

Krok 5

Zgrillowane warzywa ułóż na talerzu, polej je po wierzchu pozostałym sosem, posyp natką kolendry i podawaj z sosem sambal.

Pikantne szaszłyki z warzyw z tofu na grilla - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do szaszłyków możesz dodać też krewetki lub kawałki ryby.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne szaszłyki z warzyw z tofu na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne szaszłyki z warzyw z tofu na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne szaszłyki z warzyw z tofu na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne szaszłyki z warzyw z tofu na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne szaszłyki z warzyw z tofu na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne szaszłyki z warzyw z tofu na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne szaszłyki z warzyw z tofu na grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne szaszłyki z warzyw z tofu na grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne szaszłyki z warzyw z tofu na grillaPikantne szaszłyki z warzyw z tofu na grilla

Pikantne szaszłyki warzywne z tofu to danie, które zachwyci przede wszystkim miłośników kuchni wegetariańskiej. Batat, pomidorki koktajlowe, cukinia, szalotka oraz serek tofu tworzą doskonałe połączenie z ostrymi przyprawami, które przypadnie do gustu nawet zwolennikom mięsnych potraw. Wypróbujcie nasz przepis na szaszłyki z warzyw i z tofu, aby urozmaicić codzienne menu. Szaszłyki przygotujecie o każdej porze roku, wykorzystując choćby grill elektryczny czy patelnię grillową. Będzie naprawdę smacznie!

Dla kogo?

Dla miłośników kuchni opartej na składnikach warzywnych. Szaszłyki przypadną do gustu także osobom preferującym mięso, które szukają ciekawych pomysłów na wzbogacenie codziennej diety.

Na jaką okazję?

Warzywne szaszłyki z tofu zagrają główną rolę podczas każdego przyjęcia grillowego. Nie zapominajcie o nich, planując codzienne posiłki – stanowią doskonałe danie obiadowe.

Czy wiesz, że?

Szaszłyki, w swej tradycyjnej odsłonie, pochodzą najprawdopodobniej z centralnej Azji. Przygotowywane były z różnych składników, mięsnych i warzywnych, a następnie pieczone nad ogniem.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz nieco wzbogacić danie, wykorzystaj ulubioną rybę lub krewetki, które upiecz razem z warzywami. Będzie egzotycznie i pysznie!