Placek z truskawkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

26 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij
Placek z truskawkami

Składniki

ciasto:

5 sztuk

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 szklanka

0.5 szklanki

krem:

0.5 kilograma

4 dekagramy

0.5 litra

1 litr

2 łyżki

2 opakowania

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na gęstą masę, dodać zmieszane mąki i proszek (przesiany przez sitko).

Krok 2

Upiec biszkopt na złoty kolor.

Krok 3

MASA: Ubić śmietanę z cukrem pudrem, dodać zmiksowaną część truskawek oraz żelatynę (rozpuszczam zawsze w połowie szklanki zimnej wody, następnie wkładam ze szklanką do garnka z wodą i podgrzewam do rozpuszczenia).

Krok 4

Masę wylać na biszkopt i ułożyć truskawki.

Krok 5

Wstawić do lodówki.

Krok 6

Gdy masa zastygnie, wylać na wierzch galaretki.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej