Placek ze śliwkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

69

165 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 szklanka

3 sztuki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 opakowanie

0.75 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1/2 kostki Kasi, szklanke cukru, 3 jajka i cukier waniliowy utrzeć na jednolitą masę.

Krok 2

Następnie dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

Krok 3

Wyłożyć ciasto do formy, ułożyć śliwki jedna przy drugiej i wsadzić do piekarnika.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek ze śliwkamiPlacek ze śliwkami

Placek ze śliwkami to proste, ale bardzo smaczne ciasto, które sprawdzi się na wiele okoliczności. Z powodzeniem podasz go do popołudniowej kawy lub na podwieczorek. Późnym latem i jesienią wybieraj do niego różne gatunki śliwek – słodkie, cierpkie lub kwaśne. Ich duże kawałki urozmaicą smak ciasta, które przyrządzisz na bazie mąki pszennej. Starannie utrzyj żółtka z kostką do pieczenia, a następnie dodawaj kolejne składniki. Podkreśl smak odrobiną wanilii. Tak przygotowaną masą wyłóż dowolną formę, wcześniej wysmarowaną tłuszczem. Placek ze śliwkami świetnie będzie się prezentował np. jako okrągły torcik. Owoce ułóż na wierzchu obok siebie, lekko wciskając je w ciasto. Pod wpływem temperatury piekarnika puszczą sok, więc gotowy wypiek będzie miękki i apetyczny. Placek ze śliwkami podawaj oprószony cukrem pudrem. Opcjonalnie, dodaj do niego również inne owoce. Do kwaśnej śliwki sprawdzi się słodka gruszka lub jabłko. Co sądzisz o tym uniwersalnym wypieku? Koniecznie wypróbuj przepis i podziel się opinią.