Pomidory faszerowane soczewicą czarną, cukinią i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii wysokobiałkowa

70 przepisów - 14 dni

Pomidory faszerowane soczewicą czarną, cukinią i grzybami

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

70 gramów

0.5 sztuki

50 gramów

30 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pomidory umyj, odetnij kapelusze. Środek wydrąż.

Pomidory faszerowane soczewicą czarną, cukinią i grzybami - Krok 1

Krok 2

Cukinię pokrój w plastry i grilluj na patelni, następnie pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w kostkę, podsmaż na patelni.

Pomidory faszerowane soczewicą czarną, cukinią i grzybami - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj przyprawy.

Pomidory faszerowane soczewicą czarną, cukinią i grzybami - Krok 3

Krok 4

Każdy pomidor dokładnie nadziej nadzieniem, przykryj kapeluszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Pomidory faszerowane soczewicą czarną, cukinią i grzybami - Krok 4

Krok 5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz około 25 minut.

Pomidory faszerowane soczewicą czarną, cukinią i grzybami - Krok 5
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidory faszerowane soczewicą czarną, cukinią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidory faszerowane soczewicą czarną, cukinią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidory faszerowane soczewicą czarną, cukinią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidory faszerowane soczewicą czarną, cukinią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidory faszerowane soczewicą czarną, cukinią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidory faszerowane soczewicą czarną, cukinią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidory faszerowane soczewicą czarną, cukinią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidory faszerowane soczewicą czarną, cukinią i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidory faszerowane soczewicą czarną, cukinią i grzybamiPomidory faszerowane soczewicą czarną, cukinią i grzybami

Pora na: Kolację.

Przygotowując kolację, warto pamiętać, aby była miłym kulinarnym zwieńczeniem dnia. W trend ten doskonale wpisują się pomidory faszerowane soczewicą, cukinią i grzybami. Jak mawiają wytrawni kucharze, danie to ma w sobie „to coś”. Sekret tkwi w idealnym doborze składników oraz przypraw, które tworzą wyjątkowy smak i aromat. Pomidory, mimo że są proste do przygotowania, zachwycają również formą. Są więc idealnym pomysłem na posiłek podczas domowej imprezy. Nie pozostaje nic innego, jak tylko zrobić niezbędne zakupy i zaszyć się na pół godziny w kuchni. Będzie naprawdę smacznie!

Dla kogo?

Pomidory faszerowane to idealne uzupełnienie menu. Danie przypadnie do gustu osobom aktywnym, które poszukują inspiracji na wysokobiałkowe potrawy.

Wiesz, co jesz!

Kolacja z naszego przepisu to 378,8 kcal, 44,8 g błonnika oraz 21 g białka.

Czy wiesz, że?

Nazwa cukinia pochodzi bezpośrednio z języka włoskiego i oznacza małą dynię. We Włoszech właśnie wyselekcjonowano odmianę cukinii, którą do dziś spotyka się na całym świecie.