
Składniki
150 gramów
2 sztuki
1 sztuka
6 sztuk
250 gramów
1 opakowanie
5 łyżek
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr.
Krok 2
Jaja ugotuj na twardo, ok 8 minut. Następnie wystudź, obierz i pokrój w cząstki.
Krok 3
Kukurydzę odcedź. Awokado obierz, pozbądź się pestki i pokrój w kostkę. Rukiew umyj i osusz.
Krok 4
Olej wymieszaj z octem, musztardą, miodem, trzema łyżkami wody i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 5
W szklanym naczyniu, np. słoiku, układaj warstwami komosę, awokado, kukurydzę, jaja oraz rukiew wodną. Możesz zrobić kilka warstw. Sałatkę polej obficie sosem i podawaj.

Dobra rada:
Rukiew wodną możesz zastąpić rukolą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z komosy i jajka
Sałatka to danie, które zrobisz praktycznie ze wszystkiego! Śmiało możesz wykorzystywać oraz łączyć ze sobą różnorodne, czasem nawet nieoczywiste składniki. Jednak zawsze warto mieć pod ręką porcję sprawdzonych przepisów. Dzisiaj polecamy smakowitą sałatkę z komosy i jajka. Palce lizać!
Dla kogo?
Sałatka z komosy i jajka będzie odpowiednia dla osób lubiących potrawy sezonowe – dobrze sprawdzi się głównie wiosną i latem.
Na jaką okazję?
Na drugie śniadanie, na lunch, na piknik – taka sałatka odnajdzie się świetnie w niejednej sytuacji. Bez problemu zabierzesz ją ze sobą, gdziekolwiek tylko zechcesz!
Czy wiesz, że?
Komosa ryżowa funkcjonowała jako podstawowy artykuł żywnościowy w Ameryce Południowej. Popularność w Europie i USA zyskała na początku XXI wieku, podczas akcji marketingowej przedstawiającej ją jako smaczniejszą alternatywę dla ryżu.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki z komosy możesz przygotować dowolny sos – wybierz ten, który najbardziej odpowiada Ci smakowo.