Sałatka z makaronem typu ryż, zielonym jabłkiem, zielonym ogórkiem, szczypiorkiem i olejem rzepakowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z makaronem typu ryż, zielonym jabłkiem, zielonym ogórkiem, szczypiorkiem i olejem rzepakowym

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

8

heart
27 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 łyżek

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.

Sałatka z makaronem typu ryż, zielonym jabłkiem, zielonym ogórkiem, szczypiorkiem i olejem rzepakowym - Krok 1

Krok 2

Jabłko i ogórka umyć, a następnie pokroić w drobne paseczki. Awokado pokroić na drobne części.

Sałatka z makaronem typu ryż, zielonym jabłkiem, zielonym ogórkiem, szczypiorkiem i olejem rzepakowym - Krok 2

Krok 3

Połączyć makaron, jabłko, ogórka, awokado, szczypiorek z olejem i sokiem z cytryny. Wymieszaną surówkę posypać posiekanymi listkami mięty.

Sałatka z makaronem typu ryż, zielonym jabłkiem, zielonym ogórkiem, szczypiorkiem i olejem rzepakowym - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, miedzi, witamin: E, C oraz kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z makaronem typu ryż, zielonym jabłkiem, zielonym ogórkiem, szczypiorkiem i olejem rzepakowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z makaronem typu ryż, zielonym jabłkiem, zielonym ogórkiem, szczypiorkiem i olejem rzepakowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z makaronem typu ryż, zielonym jabłkiem, zielonym ogórkiem, szczypiorkiem i olejem rzepakowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z makaronem typu ryż, zielonym jabłkiem, zielonym ogórkiem, szczypiorkiem i olejem rzepakowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z makaronem typu ryż, zielonym jabłkiem, zielonym ogórkiem, szczypiorkiem i olejem rzepakowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z makaronem typu ryż, zielonym jabłkiem, zielonym ogórkiem, szczypiorkiem i olejem rzepakowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z makaronem typu ryż, zielonym jabłkiem, zielonym ogórkiem, szczypiorkiem i olejem rzepakowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z makaronem typu ryż, zielonym jabłkiem, zielonym ogórkiem, szczypiorkiem i olejem rzepakowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej