Słodkie bawarskie naleśniki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Słodkie bawarskie naleśniki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

3 sztuki

70 gramów

30 gramów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przełóż skórkę ze świeżej cytryny do miski i rozetrzyj dokładnie razem z cukrem.

Krok 2

W rondelku podgrzej mleko, przełóż utartą skórkę, dodaj mąkę oraz szczyptę soli. Zagotuj, wymieszaj dokładnie i zdejmij z ognia.

Krok 3

Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj razem z 2 łyżkami soku z cytryny na jednolitą masę, zaś białka ubij na sztywną pianę dosypując szczyptę soli.

Krok 4

Wymieszaj ze sobą dokładnie utarte żółtka i resztę ciasta, dodaj ostrożnie ubitą pianę z białek.

Krok 5

Na patelni rozgrzej tłuszcz i wylej ciasto, smaż naleśnika aż do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem posyp obficie cukrem, cukrem pudrem lub posmaruj marmoladą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodkie bawarskie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodkie bawarskie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodkie bawarskie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodkie bawarskie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodkie bawarskie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodkie bawarskie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodkie bawarskie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodkie bawarskie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kapsalon
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej