
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
3 sztuki
70 gramów
30 gramów
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przełóż skórkę ze świeżej cytryny do miski i rozetrzyj dokładnie razem z cukrem.
Krok 2
W rondelku podgrzej mleko, przełóż utartą skórkę, dodaj mąkę oraz szczyptę soli. Zagotuj, wymieszaj dokładnie i zdejmij z ognia.
Krok 3
Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj razem z 2 łyżkami soku z cytryny na jednolitą masę, zaś białka ubij na sztywną pianę dosypując szczyptę soli.
Krok 4
Wymieszaj ze sobą dokładnie utarte żółtka i resztę ciasta, dodaj ostrożnie ubitą pianę z białek.
Krok 5
Na patelni rozgrzej tłuszcz i wylej ciasto, smaż naleśnika aż do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem posyp obficie cukrem, cukrem pudrem lub posmaruj marmoladą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej