Pavo con qu erva (indyk po meksykańsku) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pavo con qu erva (indyk po meksykańsku)

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

0.6 szklanki

1 sztuka

80 gramów

100 mililitrów

5 sztuk

200 gramów

3 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

0.5 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Indyka pokrój w małą kostkę, posyp pieprzem, solą, skrop sokiem z limonki i natrzyj octem. Włóż do lodówki na 24 godziny i mieszaj co jakiś czas.

Krok 2

Drugiego dnia indyka odsącz i mocz w tequili. Z kefiru, cynamonu, pieprzu i kilku kropel soku z limonki sporządź drugą marynatę. Wlej ją do indyka i odstaw na 24 godziny.

Krok 3

Fasolę włóż do garnka, zalej wodą i odstaw. Trzeciego dnia fasolę odcedź i gotuj w osolonej wodzie tak długo, by pozostała lekko twarda.

Krok 4

Cebulę pokrój w kostkę, orzechy pokrój na 4 części, chili posiekaj, a paprykę żółtą pokrój w grubą kostkę. Rozgrzej olej z pestek winogron, wrzuć wszystkie rozdrobnione składniki, dodaj szczyptę soli i smaż do momentu, gdy cebula się zeszkli.

Krok 5

Indyka odsącz. Na patelnię dodaj fasolę, smaż 5 minut, dorzuć indyka i smaż kolejne 15 minut. Dodaj resztę soku z limonki i tequilę, wymieszaj i duś przez 20 minut.

Krok 6

Przygotuj ciasto na naleśniki: rozbij 2 jajka, dodaj 0,6 szklanki koziego mleko, dosyp tyle mąki kukurydzianej tyle, aby uzyskać lekko gęstą konsystencję. Usmaż naleśniki.

Krok 7

Skórę z boczku pokrój na cienkie paski i usmaż na patelni, by były kruche. Miąższ z awokado rozgnieć, dodaj startą czekoladę i przełóż do potrawy. Duś jeszcze 3 minuty. Potrawę przełóż do naleśników, posyp boczkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pavo con qu erva (indyk po meksykańsku) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pavo con qu erva (indyk po meksykańsku) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pavo con qu erva (indyk po meksykańsku) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pavo con qu erva (indyk po meksykańsku) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pavo con qu erva (indyk po meksykańsku) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pavo con qu erva (indyk po meksykańsku) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pavo con qu erva (indyk po meksykańsku) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pavo con qu erva (indyk po meksykańsku) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej