Suflet ziemniaczany - przepis: omlet sufletowy | Przepisy.pl pixel

Suflet ziemniaczany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
103 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

150 gramów

300 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj do miękkości. Następnie odcedź, dokładnie odparuj, dodaj masło i mleko.

Suflet ziemniaczany  - Krok 1

Krok 2

Ugnieć na puree i przetrzyj przez praskę aby nie było grudek.

Suflet ziemniaczany  - Krok 2

Krok 3

Puree ziemniaczane dopraw mielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą.

Suflet ziemniaczany  - Krok 3

Krok 4

Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodaj starty ser i wymieszaj całość aż wszystko się połączy i ser się rozpuści.

Suflet ziemniaczany  - Krok 4

Krok 5

Do masy ziemniaczano serowej dodaj żółtka. Z białek i szczypty soli ubij bardzo sztywną pianę.

Suflet ziemniaczany  - Krok 5

Krok 6

Teraz wymieszaj delikatnie, aczkolwiek energicznie i zdecydowanie pianę z białek z całą masą.

Suflet ziemniaczany  - Krok 6

Krok 7

Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ostrożnie masę na suflet do kokilek do ¾ wysokości naczynia. Masa powinna być równa na wierzchu. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. W trakcie nie otwieraj pieca. Podawaj natychmiast po upieczeniu.

Suflet ziemniaczany  - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Suflet ziemniaczany Suflet ziemniaczany

Ziemniaki ugotuj do miękkości. Następnie odcedź, dokładnie odparuj, dodaj masło i mleko.