Super proste ciasto Babci Helenki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

0.5 sztuki

1 szklanka

4 sztuki

1 łyżeczka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztopić w garnuszku. Połączyć z cukrem i mąką wymieszaną z proszkiem. Wbić jaja i starannie wymieszać łyżką.

Krok 2

Wylać ciasto do posmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22-24 cm.

Krok 3

Na wierzch równomiernie położyć wydrylowane śliwki.

Krok 4

Piec w temperaturze 180-190°C, aż ciasto ze śliwkami się zrumieni i zacznie odstawać od brzegów formy.

Krok 5

Piec około 1 godziny

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Super proste ciasto Babci Helenki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Super proste ciasto Babci Helenki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Super proste ciasto Babci Helenki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Super proste ciasto Babci Helenki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Super proste ciasto Babci Helenki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Super proste ciasto Babci Helenki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Super proste ciasto Babci Helenki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej