Zapiekanka z mięsem mielonym i selerem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z mięsem mielonym i selerem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

400 gramów

700 gramów

1 sztuka

300 gramów

2 łyżki

3 sztuki

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku zagotuj wodę razem z wyciśniętym sokiem z cytryny i odrobiną soli. Selera umyj, obierz i pokrój w plasterki. Gotuj w przygotowanej wodzie przez ok.15 min., odcedź.

Krok 2

Pory umyj, oczyść, odetnij zielone liście i potnij na plasterki grubości ok.1cm, obgotuj przez kilka minut w wodzie pozostałej po selerze, wyciągnij i osącz.

Krok 3

Mięso podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, aż nabierze złotego koloru. Wymieszaj z jajkami, bułką tartą, dopraw do smaku. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym pozostałym olejem ułóż warstwę pora, selera i mięsa.

Krok 4

Na samym wierzchu zapiekanki ułóż plasterki sera. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-50 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z mięsem mielonym i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z mięsem mielonym i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z mięsem mielonym i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z mięsem mielonym i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z mięsem mielonym i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z mięsem mielonym i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z mięsem mielonym i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z mięsem mielonym i selerem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej