
Składniki
400 gramów
700 gramów
1 sztuka
300 gramów
2 łyżki
3 sztuki
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużym garnku zagotuj wodę razem z wyciśniętym sokiem z cytryny i odrobiną soli. Selera umyj, obierz i pokrój w plasterki. Gotuj w przygotowanej wodzie przez ok.15 min., odcedź.
Krok 2
Pory umyj, oczyść, odetnij zielone liście i potnij na plasterki grubości ok.1cm, obgotuj przez kilka minut w wodzie pozostałej po selerze, wyciągnij i osącz.
Krok 3
Mięso podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, aż nabierze złotego koloru. Wymieszaj z jajkami, bułką tartą, dopraw do smaku. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym pozostałym olejem ułóż warstwę pora, selera i mięsa.
Krok 4
Na samym wierzchu zapiekanki ułóż plasterki sera. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-50 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej