Ciasto szparagowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto szparagowe

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

1

13 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

null

2 łyżki

8 sztuk

500 gramów

300 gramów

2 łyżki

1 gram

1 kilogram

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

250 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski. Dodaj żółtko, białka, mleko, sól i pieprz, a następnie wyrób ciasto (w razie potrzeby dodaj trochę mąki).

Krok 2

Masło pokrój na kawałki i rozłóż na masie. Przykryj warstwą mąki i wyrób ciasto. Odstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stole posypanym mąką. Ułóż na blasze i nakłuj widelcem.

Krok 4

Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki i ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru i połowy cytryny. Pamiętaj,żeby ich nie przegotować. Schłodź w zimnej wodzie. Zachowaj 250 mililitrów wywaru.

Krok 6

Pozostawiony wywar szparagowy wymieszaj ze śmietaną, jajkami, serem, trybulą i natką pietruszki. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 7

Masę serową wyłożyć na szparagi, udekorój pozostawionymi główkami. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Krok 5

Odetnij od szparag główki, resztę pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na cieście.

tommy

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bogracz
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej