Ciasto szparagowe

Autor: tommy tommy

ratingratingratingratingrating

1

13 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

250 mililitrów

8 sztuk

3 łyżki

500 gramów

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

2 łyżki

300 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 gram

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski. Dodaj żółtko, białka, mleko, sól i pieprz, a następnie wyrób ciasto (w razie potrzeby dodaj trochę mąki).

Krok 2

Masło pokrój na kawałki i rozłóż na masie. Przykryj warstwą mąki i wyrób ciasto. Odstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stole posypanym mąką. Ułóż na blasze i nakłuj widelcem.

Krok 4

Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki i ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru i połowy cytryny. Pamiętaj,żeby ich nie przegotować. Schłodź w zimnej wodzie. Zachowaj 250 mililitrów wywaru.

Krok 6

Pozostawiony wywar szparagowy wymieszaj ze śmietaną, jajkami, serem, trybulą i natką pietruszki. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 7

Masę serową wyłożyć na szparagi, udekorój pozostawionymi główkami. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Krok 5

Odetnij od szparag główki, resztę pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na cieście.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej