Ciasto szparagowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto szparagowe

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

1

13 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

null

200 gramów

250 mililitrów

8 sztuk

3 łyżki

500 gramów

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

2 łyżki

300 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 gram

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski. Dodaj żółtko, białka, mleko, sól i pieprz, a następnie wyrób ciasto (w razie potrzeby dodaj trochę mąki).

Krok 2

Masło pokrój na kawałki i rozłóż na masie. Przykryj warstwą mąki i wyrób ciasto. Odstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stole posypanym mąką. Ułóż na blasze i nakłuj widelcem.

Krok 4

Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki i ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru i połowy cytryny. Pamiętaj,żeby ich nie przegotować. Schłodź w zimnej wodzie. Zachowaj 250 mililitrów wywaru.

Krok 6

Pozostawiony wywar szparagowy wymieszaj ze śmietaną, jajkami, serem, trybulą i natką pietruszki. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 7

Masę serową wyłożyć na szparagi, udekorój pozostawionymi główkami. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Krok 5

Odetnij od szparag główki, resztę pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na cieście.

tommy

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej