Ciasto szparagowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto szparagowe

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

1

13 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

null

2 łyżki

8 sztuk

500 gramów

300 gramów

2 łyżki

1 gram

1 kilogram

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

250 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski. Dodaj żółtko, białka, mleko, sól i pieprz, a następnie wyrób ciasto (w razie potrzeby dodaj trochę mąki).

Krok 2

Masło pokrój na kawałki i rozłóż na masie. Przykryj warstwą mąki i wyrób ciasto. Odstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stole posypanym mąką. Ułóż na blasze i nakłuj widelcem.

Krok 4

Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki i ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru i połowy cytryny. Pamiętaj,żeby ich nie przegotować. Schłodź w zimnej wodzie. Zachowaj 250 mililitrów wywaru.

Krok 6

Pozostawiony wywar szparagowy wymieszaj ze śmietaną, jajkami, serem, trybulą i natką pietruszki. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 7

Masę serową wyłożyć na szparagi, udekorój pozostawionymi główkami. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Krok 5

Odetnij od szparag główki, resztę pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na cieście.

tommy

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto szparagowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej