Tarta z truskawkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

19

279 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

183 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

389 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

80 gramów

0.5 łyżeczki

250 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku, przelej do miski, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier.

Krok 2

Wszystko wymieszaj mikserem.

Krok 3

Następnie wyjmij masę na posypany mąką stół i szybko zagnieć. Rozwałkuj na okrągły placek.

Krok 4

Formę do tarty posmaruj Kasią i obsyp mąką.

Krok 5

Placek włóż do foremki do tarty i powyklejaj ciastem brzegi.

Krok 6

Nadmiar ciasta możesz zdjąć nożem.

Krok 7

Ciasto nakłuj widelcem i piecz około 15 minut w 180 stopni C. Wystudź.

Krok 8

Na ciasto wyłóż serek waniliowy.

Krok 9

Truskawki pokrój w plasterki i ułóż na serku.

2

Opinie o przepisie

  • Eliza Lenard

    Eliza Lenard

    jak duża powinna być forma do tarty?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Włodyka

    Kamil Włodyka

    ludzie podawajcie pełny przepis, co innego na filmie co innego w opisie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z truskawkamiTarta z truskawkami

Tarta to ciasto pochodzące z Francji, które zyskało dużą popularność także w Polsce. Jej największą zaletą jest uniwersalność. Najczęściej podaje się ją na cieście kruchym, ale spotyka się też wersje z ciastem francuskim. Można nadziewać ją na wiele sposobów np. owocami, kajmakiem i kremami, np. na bazie czekolady i mascarpone. Sprawdzonym pomysłem jest też wykorzystanie sezonowych owoców, np. truskawek czy malin. Równie dobrze pasować będą poziomki, jeżyny, jabłka i borówki. Pracy przy jej wykonaniu jest niewiele: wystarczy tylko wyrobić i rozwałkować ciasto, a następnie upiec je w specjalnej formie do tart. Możesz skorzystać też z tortownicy. Po przestudzeniu wyłóż wypiek waniliowym serkiem homogenizowanym i truskawkami. Przepis możesz lekko zmodyfikować, zmieniając smak serka lub mieszając go z pokrojonymi w drobną kostkę dowolnymi owocami. Gotową tartę udekoruj listkami świeżej mięty, startą białą czekoladą lub skórką z cytryny. Podawaj ją z porcją lodów waniliowych lub truskawkowych. Dobrze pasuje do mrożonej kawy albo kwaskowatej lemoniady. Zdecyduj, jakich owoców użyjesz i upiecz tartę!