Tort truskawkowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

77 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

163 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

442 osoby zapisały

Udostępnij
Tort truskawkowy

Składniki

100 gramów

300 gramów

300 gramów

6 sztuk

300 gramów

100 gramów

2 łyżeczki

1 szczypta

150 mililitrów

300 gramów

50 gramów

400 gramów

2 opakowania

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C (pieczenie z termoobiegiem: 160°C). Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę pokrusz na kawałki, a następnie wraz z kostką do pieczenia Kasia postaraj się ją delikatnie roztopić w dość niskiej temperaturze.

Krok 2

Cukier i jajka ubij w mikserze elektrycznym. Dodaj stopioną czekoladę i kostkę do pieczenia Kasia.

Krok 3

Mleko, zmielone orzechy laskowe, proszek do pieczenia i szczyptę soli dodawaj do ciasta naprzemiennie z mlekiem, mieszaj intensywnie, ale krótko. Wyłóż ciasto na blachę i piecz w rozgrzanym piekarniku około 20 minut. Wykonaj próbę patyczkiem – nie może na nim pozostać płynne ciasto. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.

Krok 4

Świeży twarożek wymieszaj na gładką masę z cukrem pudrem za pomocą trzepaczki do piany. Śmietanę 30% ubij w mikserze elektrycznym z cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Dodawaj porcjami do świeżego twarożku. Krem odstaw w chłodne miejsce do momentu, aż będzie potrzebny. Truskawki umyj, a około połowę pokrój w plasterki.

Krok 5

Schłodzony spód ciasta podziel na dwie równe części. Na pierwszy spód nanieś punktowo (wyciskarką do mas) dużą ilość kremu, lub ewentualnie rozprowadź go łyżką. Na wierzch połóż plasterki truskawek.

Krok 6

Na drugą część ciasta nałóż na środku masę, zostaw około 2 cm odstępu do brzegu. Na brzegu ozdób punktowo masą. Złóż obydwie części ciasta i udekoruj warstwowy tort truskawkowy owocami, a następnie w dowolny sposób schłodź. Warstwowy tort truskawkowy pokrój dużym nożem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej