Tort truskawkowy motyl

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

162 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

300 gramów

3 sztuki

350 gramów

125 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

250 mililitrów

40 gramów

1 sztuka

krem:

200 gramów

60 gramów

250 mililitrów

500 gramów

zielony krem:

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Utrzyj Kasię i cukrem, aż masa będzie gładka i puszysta. Wmieszaj jajka, ostrożnie, jedno po drugim.

Krok 2

Wymieszaj mąkę ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dolej mleko i wymieszaj delikatnie. Następnie dodaj posiekane orzechy. Wyłóż masę na blachę i wyrównaj powierzchnię. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Krok 3

W międzyczasie zetrzyj skórkę z cytryny na tarce z drobnymi otworami. Wymieszaj startą skórkę z cytryny z serkiem i cukrem pudrem. Ubij śmietanę na sztywno. Dodaj serek. Pozwól, by krem się schłodził, zanim użyjesz go ponownie do udekorowania ciasta.

Krok 4

Jeśli chcesz uzyskać zielony krem: W międzyczasie, zetrzyj skórkę z cytryny na tarce z drobnymi otworami. Wymieszaj startą skórkę z cytryny z serkiem i cukrem pudrem. Krem podziel na na 2 części. Podziel bitą śmietanę na pół i utrzyj ją z puree z liści bazylii. Ubij obie części mieszadłem, aż masa bedzie stzywna. Ubijaczką do jajek połącz obie części i pomału dodawaj do jednej z mieszanek serek śmietankowy. Pozwól, by krem się schłodził, zanim użyjesz go ponownie

Krok 5

Przygotuj truskawki. Weź około jednej trzeciej i pokrój je. Przekrój ciasto w poprzek na 2 części i posmaruj cienką warstwą kremu obie części.  Rozprowadź resztę kremu w kształcie fali na torcie. Udekoruj truskawkami tak, aby wyglądały jak skrzydła motyla.

1

Opinie o przepisie

  • Malwina  wadas

    Malwina wadas , 23.10.2016

    pychotka trochę za słodkie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort truskawkowy motyl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort truskawkowy motyl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort truskawkowy motyl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort truskawkowy motyl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort truskawkowy motyl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort truskawkowy motyl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort truskawkowy motyl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort truskawkowy motylTort truskawkowy motyl

Upieczenie szybkiego tortu jest możliwe – przekonaj się o tym, przyrządzając ciasto z naszego przepisu na tort o nazwie „truskawkowy motyl”. Jego podstawę stanowi puszyste ucierane ciasto z dodatkiem mielonych oraz siekanych orzechów. Upiecz je w tortownicy albo prostokątnej blaszce. Po przestudzeniu delikatnie przekrój je na pół, posmaruj cienką warstwą śmietankowego kremu i wyłóż częścią owoców. Świetnym sposobem na urozmaicenie tortu, będzie przygotowanie masy w kolorze zielonym – taki efekt uzyskasz dzięki dodatkowi purée z bazylii. Dodaj także skórkę z cytryny, która nada ciastu przyjemnego aromatu. Wierzch wypieku posmaruj grubą warstwą kremu i udekoruj kawałkami truskawek, aby przypominały skrzydła motyli. Pysznym dodatkiem będą również inne owoce. Pasować będą np. nektarynki, brzoskwinie albo morele. Ciasto najlepiej smakować będzie schłodzone. Tort owocowy z naszego przepisu nadawać się będzie na wiele okazji: od uroczystości rodzinnych po nieformalne spotkania przy kawie. Upiecz go i przekonaj się, jakie to łatwe!