Tort truskawkowy motyl

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

160 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

3 sztuki

350 gramów

125 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

250 mililitrów

40 gramów

1 sztuka

krem:

200 gramów

60 gramów

250 mililitrów

500 gramów

zielony krem:

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Utrzyj Kasię i cukrem, aż masa będzie gładka i puszysta. Wmieszaj jajka, ostrożnie, jedno po drugim.

Krok 2

Wymieszaj mąkę ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dolej mleko i wymieszaj delikatnie. Następnie dodaj posiekane orzechy. Wyłóż masę na blachę i wyrównaj powierzchnię. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Krok 3

W międzyczasie zetrzyj skórkę z cytryny na tarce z drobnymi otworami. Wymieszaj startą skórkę z cytryny z serkiem i cukrem pudrem. Ubij śmietanę na sztywno. Dodaj serek. Pozwól, by krem się schłodził, zanim użyjesz go ponownie do udekorowania ciasta.

Krok 4

Jeśli chcesz uzyskać zielony krem: W międzyczasie, zetrzyj skórkę z cytryny na tarce z drobnymi otworami. Wymieszaj startą skórkę z cytryny z serkiem i cukrem pudrem. Krem podziel na na 2 części. Podziel bitą śmietanę na pół i utrzyj ją z puree z liści bazylii. Ubij obie części mieszadłem, aż masa bedzie stzywna. Ubijaczką do jajek połącz obie części i pomału dodawaj do jednej z mieszanek serek śmietankowy. Pozwól, by krem się schłodził, zanim użyjesz go ponownie

Krok 5

Przygotuj truskawki. Weź około jednej trzeciej i pokrój je. Przekrój ciasto w poprzek na 2 części i posmaruj cienką warstwą kremu obie części.  Rozprowadź resztę kremu w kształcie fali na torcie. Udekoruj truskawkami tak, aby wyglądały jak skrzydła motyla.

1

Opinie o przepisie

  • Malwina  wadas

    Malwina wadas

    pychotka trochę za słodkie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort truskawkowy motyl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort truskawkowy motyl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort truskawkowy motyl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort truskawkowy motyl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort truskawkowy motyl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort truskawkowy motyl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort truskawkowy motyl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort truskawkowy motylTort truskawkowy motyl

Upieczenie szybkiego tortu jest możliwe – przekonaj się o tym, przyrządzając ciasto z naszego przepisu na tort o nazwie „truskawkowy motyl”. Jego podstawę stanowi puszyste ucierane ciasto z dodatkiem mielonych oraz siekanych orzechów. Upiecz je w tortownicy albo prostokątnej blaszce. Po przestudzeniu delikatnie przekrój je na pół, posmaruj cienką warstwą śmietankowego kremu i wyłóż częścią owoców. Świetnym sposobem na urozmaicenie tortu, będzie przygotowanie masy w kolorze zielonym – taki efekt uzyskasz dzięki dodatkowi purée z bazylii. Dodaj także skórkę z cytryny, która nada ciastu przyjemnego aromatu. Wierzch wypieku posmaruj grubą warstwą kremu i udekoruj kawałkami truskawek, aby przypominały skrzydła motyli. Pysznym dodatkiem będą również inne owoce. Pasować będą np. nektarynki, brzoskwinie albo morele. Ciasto najlepiej smakować będzie schłodzone. Tort owocowy z naszego przepisu nadawać się będzie na wiele okazji: od uroczystości rodzinnych po nieformalne spotkania przy kawie. Upiecz go i przekonaj się, jakie to łatwe!