Truskawkowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

1 szklanka

0.3 szklanki

1 łyżeczka

1 sztuka

0.25 łyżeczki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

krem:

45 dekagramów

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 opakowanie

40 dekagramów

2 łyżeczki

wierzch:

1 opakowanie

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie ciasta: wszystkie składniki ciasta mieszamy razem i wylewamy do wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tarta tortownicy i pieczemy w temp. 175 st około 45 min.

Krok 2

Ostudzony należy przekroić na pół.

Krok 3

Masa truskawkowa: Ser ucieramy z cukrem i aromatem.

Krok 4

Dodajemy połowę truskawek wcześniej zmiksowanych, a drugą połowę kroimy na malutkie kawałeczki.

Krok 5

Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i ostudzone dodajemy do masy.

Krok 6

Kiedy masa zacznie się ścinać, przekładamy ciasto zostawiając odrobinę na wierzch.

Krok 7

Ciasto najlepiej składać w zamkniętej tortownicy.

Krok 8

Wstawić do lodówki na godzinę, po czym ułożyć na wierzchu truskawki przeznaczone do dekoracji i zalać tężejącą galaretką!

Krok 9

Chłodzić przez noc.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Truskawkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Truskawkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Truskawkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Truskawkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Truskawkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Truskawkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Truskawkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej