Wątróbka indycza z kaszą i brukselką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wątróbka indycza z kaszą i brukselką

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

400 gramów

300 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbkę oczyścić i nasmarować Delikatem Knorr. Pozostawić na kilka minut.

Krok 2

Ugotować kaszę jęczmienną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brukselkę gotować w osolonej wodzie ok. 10 minut.

Krok 3

Cebulę pokroić w plastry i smażyć ok. 2 minut, tak aby się lekko zeszkliła. Zdjąć z patelni. Usmażyć wątróbkę (po ok. 3 minuty z każdej strony).

Krok 4

Wątróbkę wyłożyć na talerze, posypać cebulą. Podawać z ugotowaną wcześniej kaszą i brukselką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątróbka indycza z kaszą i brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątróbka indycza z kaszą i brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątróbka indycza z kaszą i brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątróbka indycza z kaszą i brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątróbka indycza z kaszą i brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątróbka indycza z kaszą i brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątróbka indycza z kaszą i brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wątróbka indycza z kaszą i brukselką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej